Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Васил Грудев: ДФЗ е в шокираща ситуация – от 23 директори 20 са в отпуск или болнични

Няма риск от спиране на евросредствата и отнемана не акредитацията на разплащателната агенция, твърди новият шеф на фонда

4 коментара
Изпълнителният директор на ДФЗ Васил Грудев сн.БГНЕС

От 23-ма директори на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) 20ет са в отпуск или болнични, заяви новият изпълнителен директор на ДФЗ Васил Грудев пред Нова телевизия в понеделник.

"И мен ме завари тази ситуация в петък, която наистина е шокираща. Това показва, че имаме кардинален проблем, който надявам се съвсем скоро, още днес да бъде решен", каза Грудев, без да обясни как.

"Те си го познават и затова го бойкотират". Така бившият заместник-изпълнителен директор на ДФЗ Виолета Александрова коментира пред ТВ+ масовото излизане на шефовете във фонда в отпуск и болнични. Васил Грудев беше заместник-изпълнителен директор на ДФЗ, когато той бе ръководен от доскорошния министър на земеделието Румен Порожанов.

Според Грудев няма риск за отнемане на акредитацията на разплащателната агенция на фонда (РА-ДФЗ) и съответно опасност от спиране на плащанията по Програмата за развитие на селските райони и директните плащания.

Виолета Александрова обаче е на противното мнение и смята, че ако Европейската комисия обвърже плащанията от еврофондовете с върховенството на закона, рискът е реален.

През РА-ДФЗ всяка година минават плащания за около 3 млрд. лв. към фермерите, което я прави най-голямата европрограма. Сравнено с останалите еврофондове у нас, през РА-ДФЗ годишно минават около 45% от всички европейски средства, посочи Грудев.

Стрес в ДФЗ след акцията на прокуратурата

Васил Грудев не вижда бойкот спрямо него от страна на служителите в ДФЗ, а си обяснява отсъствието от работа на 20-ет от общо 23-ма директори на дирекции във фонда с акцията на прокуратурата от миналата седмица. При нея първоначално бяха задържани шестима служители на фонда, а в последствие бяха повдигнати обвинения на петима от тях. Всички те са на свобода срещу парични гаранции.

"Тази ситуация, която доведе до едно голямо стресиране във фонд "Земеделие", ще бъде преодоляна с най-бързи темпове. Казвам го неслучайно, защото от работата на всички тези хора зависи правилното и равномерно разпределяне на този огромен бюджет (от 3 млрд. лв. годишно – бел. ред)" , посочи Грудев.

"Не може покрай един служител в ДФЗ, всички да се поставят под общ знаменател"

Новият шеф на ДФЗ защити работещите около 1500 служители в ДФЗ. Той посочи, че не може заради действията на един служител, всички да бъдат поставяни под общ знаменател.

От обясненията на Васил Грудев стана ясно, че той визира Марио Кръстев, който е обвинен за участие в организирана от алкохолния бизнесмен Миню Стайков престъпна група за източване на еврофондове.

Васил Грудев поясни, че този служител е на "едно доста ниско експертно ниво" в ДФЗ. Марио Кръстев е старши експерт в дирекция "Оторизация на плащанията" по Програмата за развитие на селските райони, т.е. той разрешава извършването на плащанията към бенефициентите.

Новият шеф на ДФЗ каза, че не познава Марио Кръстев. Допълни, че ова, което е открито в неговия дом, е абсолютно шокиращо. Аз не знам какво прави той в ДФЗ. Каква е идеята му за работа и какво кариерно развитие очаква. Говорейки си за този служител, ние не бива да обобщаваме работата на всички останали."

Става въпрос за разкритата от прокуратурата информация, че Марио Кръстев е предоставил над 1.8 млн. лв. заеми на фирми, сред които има и такива за бързи кредити. Според негови близки тези средства са от бизнеса на баща му, който е починал.

Освен това обвинението откри брониран "Мерцедес" и още един луксозен джип. Единият от автомобилите е бил в гаража на Миню и Стойко Стайкови, с които Кръстев е роднина по сватовство, според обвинението.

"Не трябва, покрай този служител, да бъдат поставяни всички други под общ знаменател", каза Васил Грудев.

Калоян Костадинов е "съвестен и честен експерт"

Той даде пример с бившия вече заместник-изпълнителен директор на ДФЗ Калоян Костадинов, когото нарече "изключително честен и професионален експерт от системата".

Акцията на прокуратурата в ДФЗ беше ден след като от Министерството на земеделието обявиха официално резултатите от проверените 288 къщи за гости . При 15 от тях бяха открити нарушения и се оказа, че те са работили за лични нужди. Сега трябва да върнат субсидията, която са получили – около 10 млн. лв. От тях към момента вече са възстановени около 600 000 лв., каза Васил Грудев.

Той заяви, че категорично не вижда връзка между акцията на прокуратурата и проверката на къщите за гости. Ръководител на проверяващия екип беше Калоян Костадинов, който е син на шефа на комисията по досиетата Евтим Костадинов. Той смята, че повдигнатото обвинение срещу сина му е "недоразумение".

Изкуствени условия и надхвърляне на лимити

Калоян Костадинов и още трима служители на ДФЗ Гьоксел Кошуджу - началник на отдел в дирекция "Договориране по мерки за развитие на селските райони", Мели Махмудова - главен експерт в същата дирекция и Марияна Стойчева – главен юрисконсулт в дирекция "Правна" са обвинени в престъпление по служба.

Прокуратурата не казва какво точно е провинението им. Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев обяви, че те са разрешили неправомерно отпускането на пари по програмите "млад фермер" и конверсия на лозята на седем души, свързани с Миню Стайков.

Най-вероятно понеже това са млади момчета и момичета Гешев се е объркал за програмите и е казал "млад фермер". По тази мярка максималното финансиране на един бенефициент е 50 000 лв. и цял Карнобат трябваше да е замесен с Миню Стайков, за да се получи сумата от 10 млн. лв., за която твърди прокуратурата, разясниха от ДФЗ.

От обясненията на Васил Грудев стана ясно, че става въпрос за създаване на изкуствени условия за разделяне на едно стопанство, за да не се надхвърли лимитът по мерките за купуване на техника и преработка на продукцията. По тези мерки от селската програма лимитите са съответно 1.5 млн. лв. и 3 млн. лв. Те са въведени с цел да бъдат подпомогнати дребни и средни фермери, разясни Грудев.

"Става дума със създаване на изкуствени условия, за да не се надхвърли лимитът за даден бенефициент. Представете си, че един бенефициент е допустим да получи подпомагане по дадена мярка в рамките на 1.5 млн. или 3 млн. Но когато имаме огромни стопанства, а тук очевидно става дума за опит за изкуствено разделяне на тези стопанства на 5 или 10 бенефициента, и всеки един от тях да кандидатства за този лимит. Така се надхвърля единичният лимит на стопанство и се заобикалят правилата на различни програми. Накрая получаваш в пъти по-голяма сума", разясни схемата Грудев.

По неофициална информация от прокуратурата провинението на четиримата е, че са били заедно в една работна група, която е трябвало да установи дали има свързаност между лицата, но не е открила. Именно това е причината да им бъдат повдигнати обвинения.

А на Порожанов, Вели и шефа на борба с измамите кога?

"Трябва да бъдат привлечени като обвиняеми Румен Порожанов, Атидже Алиева-Вели и директора на дирекция за борба с измамите, защото той ги е проспал. Какво прави този директор", коментира Виолета Александрова пред ТВ+.

Причината - работната група, в която са участвали четиримата обвиняеми е била създадена по времето, когато шеф на ДФЗ е бил Румен Порожанов, а работата ѝ се е контролирала от тогавашния заместник-изпълнителен директор Атидже Алиева-Вели.

По думите на Гешев Порожанов е бил разпитван по случая, но няма данни да е извършил нарушения. "Не коментирам работата на Порожанов, защото не знам", каза Васил Грудев пред Нова телевизия, въпреки че по това време е бил заместник-министър на земеделието с ресор именно Програмата за развитие селските райони. Румен Порожанов подаде оставка от поста министър на земеделието през май заради скандала с къщите за гости.

Не е ясно дали по случая е разпитвана Атидже Алиева-Вели, която днес е евродепутат от ДПС. Този въпрос не е коментиран от прокуратурата.

Виолета Александрова разясни схемата, по която се работи в ДФЗ, така:

"Ръководството притиска тези отдолу да вършат неща, които не трябва да вършат. Всичко се вмирисва откъм главата".

ДФЗ работи като една голяма банка

Две са основните мерки, които новият шеф на ДФЗ Васил Грудев ще приложи, за да се "оздрави системата".

Първата е отваряне и прозрачност на фонд "Земеделие", каза Грудев. Това се обещава още от времето, когато Румен Порожанов беше шеф, но се случва прекалено бавно и мъчително. Грудев призна, че ДФЗ работи като затворена система и комуникацията на служителите с бенефициентите и обществеността е трудна.

За да се промени това, се предвижда пълна електронизация на системите в ДФЗ, каза Грудев. Той обясни, че фондът "работи като една голяма банка" и сигурността на информацията му е защитена като тази на всички банкови транзакции. Коментарът му беше по повод пробива в НАП. Това се обещава от години, но се случва прекалено бавно. Освен това забавянето на кампаниите по директните плащания обикновено се оправдава с електронизацията на системата, която неясно защо дава грешки, за които виновни се оказват бенефициентите.

Грудев обяви още, че ще подобрява комуникацията между ДФЗ и бенефициентите със създаването на "един модерен колцентър", за да не търсят посредници.

Виолета Александрова твърди, че такъв кол център е бил създаден след връщането на Румен Порожанов отново за шеф на ДФЗ , но той "не върши никаква работа". Тя нарече обещанията за нов кол център "пунта мара".

"Трябва да се рестартира системата – да се качи информацията на страницата на ДФЗ. Тази прозрачност не е тази, която Грудев я разбира", каза Александрова. Тя се съмнява обаче, че Васил Грудев е способен на това, защото е част от системата и сега е "рециклиран" за пети път.

Става въпрос най-после ДФЗ да почне да качва поне списъците с одобрените проекти по различните мерки на страницата си в интернет. Това отдавна е практика по други европрограми – например "Конкурентоспособност" и "Човешки ресурси". Оптималният вариант е да може да се проследи цялото досие на един проект – от кандидатстването, през оценяването до класирането, така както го правят по някои програми, коментираха консултанти по европроекти пред Mediapool. Сега по селската програма, дори одобрените за финансиране не винаги се публикуват, твърдят те.

Ще спре ли Брюксел парите?

Един от въпросите, по който се спекулира покрай къщите за гости и арестите на прокуратурата в ДФЗ, е дали Европейската комисия ще спре парите по Програмата за развитие на селските райони.

Темата повдигна бившият земеделски министър в първия кабинет на Бойко Борисов Мирослав Найденов. Той обяви, че има риск акредитацията на РА-ДФЗ да бъде отнета от Брюксел.

Акредитацията на РА-ДФЗ нито се дава, нито се взима от Брюксел, а от министъра на земеделието, разясни Виолета Александрова. Тя прогнозира, че едва ли Танева ще отнеме акредитацията на Разплащателната агенция.

Акредитацията на ДФЗ се дава от министъра на земеделието при изпълнението на 12 критерия, които се проверяват от независима сертифицираща агенция, обясни Васил Грудев.

В случая това е изпълнителна агенция "Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове". Нейният председател Лъчезар Спасов каза пред Mediapool, че няма риск да бъде отнета акредитацията на РА-ДФЗ.

 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Камен Илиев
  #4

  При 3 млрд. лева годишно личните интерси и корупционните практики няма как да бъдат елиминирани.

 2. Jordan*
  #3

  Всички управляващи са с еднакви прически-антибитълси!

 3. Авакум Захов
  #2

  Цацаратурата, която скоро ще се преименува официално на Гешефтура, да вземе да разрине тази шокираща ситуация, като не забравя и Атиджето.

 4. д€мокрация, порции, български етнически модел, видими резултати. Сега-малко отпуска. Но САЩ и Германията настояваха за ПРАВА НА ТУРСКОТО етническо малцинство. Което преведено на €зика на цифрите-40-60% от проциите в д€мократична, €вропейска и НАТО-вска Българиа! Има ли €тнически мир-има! В НАТО ли сме-в НАТО, смеч,е и Ф16 купуваме. Има ли ЕС-има! Има, че и гей паради има! Значи всичко е наред! Нал тъъй? А БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА! Пътят за НАТО и ЕС мина през Босфора-доган, 1997!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.