Васил Иванов - Лучано най-сетне оглави агенцията за младежта и спорта

След 4-месечни напъни Васил Иванов - Лучано най-накрая бе назначен за председател на Държавната агенция за младежта и спорта. Заповедта за назначаването му е подписана от министър-председателя Симеон Сакскобургготски, съобщи правителственият пресцентър днес.

За да може Лучано да оглави агенцията, НДСВ промени закона за държавната администрация.

Още при сформирането на новия кабинет Министерският съвет реши Васил Иванов да стане председател на агенцията - пост, приравнен към длъжността зам.министър. И когато всички очакваха заповедта за това назначение да се подпише от премиера Сакскобургготски, се разбра, че Лучано няма висше образование - задължителен ценз според закона за държавната администрация. В резултат премиерът назначи за временно изпълняващ длъжността друг човек.

Пред правителството се откриха две възможности - да избере друг председател на държавната агенция за младежта и спорта или да промени закона. Премиерът и министрите избраха втората.

Въпреки протестите и от средите на парламентарната група на НДСВ, на 7 ноември парламентът промени в закона за държавната администрация. Поправката, прокарана заради Лучано, гласи, че висшето образование не е задължително за заместник-министрите, областните управители и техните заместници. Досега постовете на тези висши държавници не можеха да се заемат от хора без висше образование.

В биографията на 37-годишния бизнесмен пише, че има следдипломни квалификации по международен туризъм и счетоводство и по публична администрация и европейско интегриране при УНСС.

През 1991 г. създава фирма "Лучано", чийто президент беше до определянето му за председател на ДАМС. Бил е президент на боксов клуб "Левски". През тази година е преизбран за втори петгодишен мандат на поста председател на Българската федерация по бокс. В периода 1997-1999 г. е член на УС на ФК "Левски". От 1999 г. е член на УС на спортен клуб "Левски".

Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?