Васил Мръчков няма да бъде уволнен от съвета по законодателство към МС

Председателят на Съвета по законодателство към Народното събрание проф. Васил Мръчков няма да бъде сменен, стана ясно от изявление на парламентарния шеф Борислав Великов в четвъртък.

За уволнението на бившия главен прокурор от комунистическо време от поста му в НС настояваше лидерът на Новото време Емил Кошлуков, който дори го постави като условие за подкрепа при избора на Борислав Великов за председател на парламента. В крайна сметка нововремци гласуваха за Великов, без да са постигнали условието си.

Днес новият парламентарен шеф обясни, че в средата на април ще бъде изчерпана работата на Съвета по законодателство към парламента, както и на ръководителя на съвета проф. Мръчков, и приблизително тогава този орган ще бъде разпуснат.

Великов е разговарял с проф. Мръчков за предстоящата работа на съвета и са се уточнили, че дейността му вече е към приключване. Мотивът е, че след 15 април Народното събрание ще разглежда много малко законопроекти на първо четене, а съветът дава мнение основно по тях, за да има време преди окончателното им приемане да се направят необходимите промени.

Запитан дали тази позиция не е елегантен изход от ситуацията с поисканата оставка на проф. Мръчков, Борислав Великов отговори с думите, че това е естествен край на един успешен съвет по законодателството.

Структурата бе създадена от предишния шеф на парламента Огнян Герджиков, свален от поста си покрай кризата с Булгартабак в началото на годината. За председател на съвета Герджиков назначи Васил Мръчков, който бе главен прокурор по време на така наречения "възродителен процес".

Назначението на Мръчков мина почти тихомълком, но скандалът не го пропусна миналата година, когато Герджиков го предложи да получи орден "Стара планина". Цялата дясна опозиция в парламента, както и Новото време, бурно реагираха против предложението, а лидерът на ДПС Ахмед Доган върна своя орден "Стара планина".

В крайна сметка президентът Първанов реши проф. Мръчков да получи орден, като "понижи" отличието, връчвайки му орден "Кирил и Методи".

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?