Васил Велев: От решението за болничните губят само измамниците, които се пекат на плажа

Васил Велев

"От решението първият ден от болничния да не се изплаща ще загубят единствено измамниците – тези, които се пекат на плажа или си прибират градината, а тяхното възнаграждение се изработва от хората, които са на работа през това време."

Това заяви пред агенция Фокус председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по повод решението на коалиционният съвет първия ден от болничния да не се заплаща, освен в случаи на трудова злополука или при боледуване на дете.

Велев определи приетият подход към болничните като недостатъчно решителен, но в правилната посока и даде пример с европейски държави, в които важи същото правило.

"Във всички страни от Южна Европа има период на изчакване и то не от един ден, а от три дни. Така е и в Португалия, и в Испания, и в Италия, и в Гърция. Има и редица други европейски страни, в които има период на изчакване като Франция, в Ирландия са шест дни, Чехия, Австрия. Това, което прави впечатление е, че в абсолютно всички страни в Южна Европа има такъв период на изчакване, като единственото изключение е България. Този период на изчакване се въвежда, за да се ограничат злоупотребите и да се направи така, че порядъчните хора, които не симулират и ходят на работа, в крайна сметка да получат по-добро възнаграждение, защото те биха изгубили един ден в българския случай, но тази загуба би била компенсирана четирикратно, ако се ограничат измамите наполовина", обясни Васил Велев.

По думите му порядъчните работници ще спечелят по два начина. "Първо, няма да ги крадат тези, които мамят. И второ, че няма да се провалят трудови графици, ще се работи повече сумарно с цял 1% в годината и по този начин ще се произведе над 1 млрд. лв. БВП повече. А това значи минимум 300 млн. лв. заплати в повече Процентът на компенсация на наетите е43%, а заплатите са примерно от порядъка на 30%, което е 300 млн. лв. Това е в полза на хората, които си плащат осигуровките и не симулират и не крадат по този начин от колегите си", каза още председателят на АИКБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?