Василев готви ултиматум за сделката за БТК

След местните избори вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев ще направи специално изявление за приватизацията на БТК, съобщи Инфо радио. В обръщението си той ще постави ултиматум за срока, в който сделката трябва да приключи.

Вицепремиерът обаче не уточни към кои институции ще бъде адресиран ултиматумът. В момента топката е в Агенцията за приватизация, след като съдът отхвърли всички възражения срещу спечелилия кандидат "Вива венчърс" и дори го определи за купувач с решението си, че Надзорният съвет на агенцията е одобрил с мълчаливо съгласие приватизационния договор.

В изявлението си Василев, който от юли 2001 г. до юли т.г. отговаряше за приватизационния процес като министър на икономиката, щял да постави срок преди края на тази година. Ако дотогава няма сделка за БТК, настоящият транспортен министър и принципал на телекома щял да счита, че процедурата е прекратена. Василев припомни, че от август инвестиционната програма в БТК е спряна и се изчаква приватизационната процедура.

Според транспортния министър - който през 2001 г. обещаваше едва ли не светкавична приватизация на БТК и Булгартабак - е разумно да се изчака още известен период от време. И ако държавата няма интерес от приватизацията на телекома, то министерството на транспорта и съобщенията било длъжно да продължи инвестиционната програма в дружеството.

Вицепремиерът се чувствал длъжен да вземе всички мерки БТК да запази своята стойност на един изключително конкурентен пазар.

Агенцията за приватизация и днес отказа каквито и да е коментари по приватизацията на телекома. В средата на септември изтече срокът, в който АП трябваше да определи дата за подписване на сделката с "Вива венчърс" след окончателното решение на съда, че това е легитимният купувач. От тогава насам, вече повече от месец АП нито удължава срока за подписване на приватизационния договор, нито предприема каквито и да е други стъпки. Министърът на икономиката Лидия Шулева, която отговаря за агенцията, също не се ангажира с разяснения по сделката.

На 9 октомври тричленен състав на ВАС определи за нищожно и решението на правителството от 10 май, с което за спечелил конкурса за приватизацията на БТК бе посочен консорциума между "Коч холдинг" и "Тюрк телеком". То бе взето след първия опит на Надзорния съвет на АП да отхвърли "Вива венчърс" на 7 май.

От ВАС съобщиха за mediapool.bg, че правителството все още не е обжалвало това решение пред петчленен състав. То трябва да внесе жалбата си най-късно до 28 октомври.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?