Василев не изключи смяна на немската фирма - изпълнител за летище "София"

Макар и с много уговорки, вицепремиерът и транспортен министър Николай Василев не изключи варианта да бъде сменена фирмата - изпълнител на реконструкцията и разширението на летище "София".

Пред журналисти Василев каза, че е изключително обезпокоен от закъснението на проекта и че германската фирма "Щрабак" не е спазила срока - 19 септември, за финализиране на проекта и не е посочила подизпълнителите му.

До тази дата фирмата трябваше да уточни и дали ще иска допълнително финансиране и в какъв размер, заради промяна в проекта с модифицирано плоско фундиране на пистите.

"Щом едни документи не могат в срок да бъдат доставени, какво остава за огромните сгради, които трябва да бъдат построени", коментира Василев, цитиран от БТА.

Вицепремиерът съобщи, че в четвъртък е имал дълги телефонни разговори както с представителите на "Щрабак", така и с инженерите от фирмата - консултант НАКО, в които отново е изразил българската позиция за бързо построяване на летището с разумни финансови разходи.

"Искам чрез вас, журналистите, да обърна вниманието на тези две изключително уважавани световни фирми в областта на големите инфраструктурни обекти, че очакваме от тях да изпълняват своите договори и ангажименти към България и в срок с параметрите, заложени в изискванията на договора, да приключат този проект", каза Николай Василев.

На въпрос дали има ли вариант да се ориентираме към друг изпълнител на проекта, транспортният министър каза : "Не ми се иска да стигаме до крайни варианти, но не мога да ги изключа".

В същото време Василев каза, че "ако разговорите продължат да бъдат така конструктивни, както са в момента", е възможно проектът да бъде осъществен. Според транспортния министър на летището вече има повече техника и хора и работата им влиза в рамките на очакванията.

Василев коментира, че фатално в случая е не толкова забавянето на проекта, колкото отношението към нашата страна. "Не бих искал то да бъде по-различно за България, отколкото за която и да е от другите източноевропейски страни", заяви вицепремиерът.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?