Василев обеща догодина да съкрати 3-4% от работещите в БДЖ

През 2004 г. ще бъдат предприети действия за съкращаване по предварителни намерения на 1280 души в БДЖ, съобщи вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев пред ПГ на НДСВ.

Съкращенията били между 3 и 4 процента от цялата система. Според Василев реалната необходсимост била да се освободят пет пъти повече хора.

Според Василев железниците ще организират курсове за преквалификация, а регионално съкращенията ще засегнат основно София.

Пред депутатите министърът на транспорта представи концепция за реформа в железниците, която съдържа 50 мерки за оздравяване и модернизация на железопътния транспорт в България.

Сред финансовите мерки са сключване на договор между държавата и БДЖ за извършване на задължителна обществена услуга, актуализиране на тарифите за товарни и пътнически превози, като се посочва, че е възможно леко повишение на тарифите за товарни превози, а за пътническите темата е дискусионна.

В оперативните мерки се предвижда да бъдат емитирани корпоративни облигации с цел по-изгодно финансиране, закупуване на до 30 нови дизелови мотриси, продажба на неоперативни активи и на някои почивни станции, както и купуването на два нови суперскоростни влака за линиите София- Бургас и София- Варна.

Сред административните мерки са създаване на смесено дружество с Министерството на енергетиката и енергийните ресурси за решаване на екологични проблеми, актуализиране на разписанията за движение на линиите, както и отваряне на пазара за частни превозвачи.

Василев се ангажира по време на разговорите с вагоноремонтните заводи и техните синдикати да поиска от тях ангажимент, че при поръчки на БДЖ приоритетно ще се вземат на работа служители от БДЖ.

Вицепремиерът съобщи, че в процес на уреждане са задълженията на железниците към фонд ПКБ, за да могат служителите да използват възможностите за преквалификация и обезпечения.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?