Василев очаква до 12 ноември кандидати за летищата във Варна и Бургас

До 12 ноември т.г. в министерството на транспорта ще се приемат предварителни заявки от кандидатите за концесия на летищата във Варна и в Бургас. В петък вицепремиерът Николай Василев обяви старта на неприсъствен конкурс за определянето на концeсионeр на морските ни летища в Бургас и Варна.

След 1 октомври, срещу 500 евро кандидатите могат да закупят от транспортното ведомство първата част от конкурсната документация. От министерството припомниха предварителните условия към концесионера, определени от правителството: опит в експлоатацията на поне две летища в различни държави с пътникопоток над 5 млн.души и над 2 млн.души, успешно реализирани инвестиционни проекти в бранша за над 100 млн.евро през последните пет години, както и дългосрочен инвестиционен рейтинг, доказващ финансовата стабилност на кандидата.

Заявление могат да подават български и чуждестранни физически или юридически лица, регистрирани като търговци, или техни обединения. До участие в конкурса ще се допуснат само кандидати, които отговарят на критериите. Решението на оглавяваната от Василев комисия ще се съобщи писмено на кандидатите не по-късно от 3 декември т.г.

Допуснатите до участие кандидати ще платят 5000 евро за втората част от конкурсната документация. За да участват в конкурса, фирмите трябва да внесат и паричен депозит от 300 000 евро по банкова сметка на транспортното министерство.

Краен срок за подаване на окончателните оферти е 17 ч. на 7 март 2005 г. От министерството съобщиха обаче, че конкурсната комисия ще отвори предложенията в 10 ч. сутринта на следващия ден.

40% от оценката на офертите ще зависи от предложения инвестиционен план за двете летища, а по 30% си разделят бизнес предложението и предложението за концесионно възнаграждение за държавата.

Крайното решение за избора на концесионер ще вземе правителството, въз основа на предложение на конкурсната комисия.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?