Василев отстъпи на варненските депутати за директора на БМФ

Министърът на транспорта Николай Василев освободи от Съвета на директорите на "Параходство Български морски флот" изпълнителния директор Росен Костурков, назначен от самия него преди по-малко от месец. От директорския борд е освободена и Наталия Апостолова. За нови членове са избрани Ралица Маринова и Христо Донев.

Източници на mediapool.bg твърдят, че варненските депутати от НДСВ са се договорили с министър Василев Христо Донев да замени начело на параходството Росен Костурков. На вече бившия изпълнителен директор щяло да му бъде предложена друга длъжност в рамките на фирмата, най-вероятно като представител на компанията в Лондон.

В средата на август министърът на транспорта освободи дотогавашния шеф на БМФ кап. Гено Генов, като се обоснова с лошите финансови резултати на параходството.

Срещу това решение на Василев публично скочиха депутатите Борислав Ралчев, Наско Рафайлов и Стефан Минков. Тримата се заканиха, че ще поставят въпроса за действията му пред Политическия съвет на НДСВ и пред парламентарната група.

Генов бе назначен за шеф на БМФ след като НДСВ спечели парламентарните избори. Медиите писаха за връзки на Генов с варненските НДСВ-депутати, най-вече със Стефан Минков.

Официалният мотив на варненските депутати против Костурков бе, че той е бил експерт от страна на СДС в предизборната кампания и спорил с тях за бъдещето на параходството.

Две седмица след скандала, на 27 август пред mediapool.bg Ралчев каза, че въпросът с разглеждане на поведението на транспортния министър пред парламентарната група вече не стои, като отказа да се мотивира.

Според varnapool.net престоя на Костурков начело на предприятието е бил толкова кратък, че той все още не е вписан като изпълнителен директор. Сега се очаква след заседание на борда на директорите за нов шеф да бъде определен Христо Донев.

Досега Донев е бил управител и собственик на корабната агенция БСМ Шипинг ООД, има квалификацията за капитан далечно плаване. От 1974 до 1990 г. е бил помощник капитан и капитан в българското параходство. От 1991 до 1992 г. е бил капитан на Zodiac Shipping - London, а от 1992 до 1994 г. е бил оператор кораби в БМФ.

Също днес varnapool.net съобщи, че 50 корабостроители, организирани от КНСБ, са протестирали по време на обедната си почивка. Пред административната сграда на бившата корабостроителница те поискали увеличаване на часовата ставка за строежа на кораба "Доли", признаване за вредни условията на труд, както и редовно доставяне на полагащите се минерална вода и кисело мляко.

Корабостроителите са поискали още да получат и пари по стари плащания, когато са били контрагенти от страна на частни фирми при ремонт на корабите на БМФ, съобщиха от пресцентъра на параходството.

С протестиращите са се срещнали ръководителят на направление "Производство" и началникът на "Корабостроене и кораборемонт" Иван Бояджиев и Савин Попов. Исканията на работниците са докладвани на ръководството, до края на тази седмица ще бъдат предложени решения на проблемите, твърдят от пресцентъра на БМФ.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?