Василев призна неуспеха на голямата приватизация

Вицепремиерът Николай Василев призна пред Асоциацията на чуждестранните инвеститори (БИБА) неуспеха на голямата приватизация. Той подчерта, че винаги е бил застъпник на този процес и уточни, че завършването на сделката за БТК не е в ръцете на оглавяваното от него министерство на транспорта и съобщенията.

Министърът отчете като успех липсата на сериозни сигнали за корупция в приватизацията през последните две години.

Василев заяви, че ако не се стигне до сделка на него ще му се наложи да проведе много тежки реформи, както в телекома, така и в БДЖ. Той поиска подкрепата на чуждестранните инвеститори за концесионирането на летищата и пристанищата.

По думите му България е изпълнила почти всичките си икономически приоритети от преди две и половина години. Василев заяви, че не само е запазена макроикономическата стабилност, но тя е подсилена и чрез значителното увеличение на фискалния резерв, осигуряването на ниска инфлация, по-ниски лихвени проценти и почти двойното увеличение на банковите кредити към българската индустрия.

Според Василев данните за чуждестранните инвестиции не са по-лоши от очакваните и дори през трудните за световните инвестиции 2001 - 2002 год. у нас те са достигнали 800 - 900 милиона долара, а през 2003 г. - около 1,5 милиарда долара.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?