Василев, Велчев и Петров не са готови с решение за Булгартабак

Най-вероятно въпросът за развитието на сделките за Булгартабак и БТК няма да бъде разглеждан на заседанието на парламентарната група на НДСВ на 14 януари, потвърдиха за mediapool.bg два независими правителствени източника. Причината е, че министрите Николай Василев, Милен Велчев и Пламен Петров - натоварени от НДСВ да предложат варианти, не били стигнали до единно становище, което да обединява техните мнения.

За продажбата на БТК нещата изглеждали по-ясни след решението на тричленния състав на ВАС, който постанови, че процедурата трябва да продължи. Министрите били обнадеждени, че и обжалването пред 5-членен състав на съда ще е с положителен резултат и сделката ще продължи.

Далеч по-сложна обаче е ситуацията около продажбата на "Булгартабак холдинг". Василев, Велчев и Петров все още обсъждали всички възможни варианти и не са успели да се спрат на един от тях.

Съществувала възможност решението за сделката да бъде прехвърлено директно на Народното събрание, което със закон да прецени дали процедурата е законна и да разпореди сключване на сделката с избрания от АП кандидат- "Тобако кепитъл партнърс".

Друг вариант е да се поиска повишаване на офертите - тоест да се изпълни решението на ВАС. Министрите обаче не били категорични дали при това положение в наддаването може да участва кандидатът, подкрепян от Дойче банк, тъй като в мотивите на 5-членния състав на съда фактически се аргументираше необходимостта той да бъде декласиран.

Не се изключвала и възможността в наддаването да участват само "Тобако холдинг" и "Росбулгартабак" и независимо от получените оферти, да се вземе решение за прекратяване на процедурата. В този случай обаче имало опасения, че решението отново може да бъде обжалвано пред ВАС.

Източниците на mediapool.bg твърдят, че най-безрисковият възможен вариант, обсъждан от тримата министри, бил парламентът да прекрати сделката и да гласува промени в стратегията за приватизация.

Промените трябва да решат два проблема - да не позволят участие в сделката на неблагонадеждни инвеститори без добра репутация и евентуално да дадат ход на преструктуриране на "Булгартабак холдинг". Според източник от парламента, за всички било ясно, че не може да се допусне дружеството да се продаде на компания, за която се подозира, че е свързана с Майкъл Чорни.

Една от идеите в дискусиите на тримата министри била да се проведат разговори с големи тютюневи и цигарени компании за тяхното евентуално желание да участват в нова процедура.

Крайното решение за "Булгартабак холдинг" обаче не може да се бави твърде много, защото в момента Агенцията за приватизация е длъжна и изпълнява решението на съда да поиска подобряване на офертите. Консултантът по сделката готви нова финансова информация за участниците в конкурса, но тя ще бъде готова най-късно през февруари.

Дни по-късно участниците трябва да бъдат поканени да дадат нови оферти.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?