Василий Такев е новият постоянен секретар на външно министерство

Василий Такев

Бившият заместник-външен министър (2000-2001) и бивш посланик в Москва Василий Такев е новият постоянен секретар на Министерство на външните работи, съобщиха от ведомството.

Това е най-високата професионална дипломатическа длъжност с широки правомощия по отношение кариерното развитие на служителите в МВнР, управлението на бюджета и други.

Такев ще наследи на поста Мая Добрева, която бе временно изпълняващ длъжността, след като през октомври 2014 г. министър Даниел Митов освободи назначения от правителството на Пламен Орешарски Георги Димитров.

Такев работи в МВнР от 1978 г. През 1993 г. е назначен за извънреден и пълномощен посланик в Аржентина. Бил е посланик и в Русия, Испания и Полша.

Завършил е Философско-историческия факултет на Софийския университет. После продължава висшето си образование в Московския институт за международни отношения до 1976 г. Има завършена магистърска степен по международно публично право. Специализирал е в МГИМО, Университета в Лийдс, Женевския университет, ЮНИТРОА (Институт на ООН за обучение на международни служители). Владее английски, испански и руски.

Споделяне

Още от България