Ватикана дава индулгенция на пациентите с Ковид-19 и на медицинския персонал

Ватикана дава индулгенция на пациентите с Ковид-19 и на медицинския персонал

Католиците, страдащи от болестта Ковид-19, причинявана от новия коронавирус, както и здравните работници, борещи се с пандемията, ще могат да получат пълна индулгенция, предаде ДПА, като се позова на Ватикана.

За да се получи индулгенция, която предоставя освобождаване от всички църковни наказания за извършени грехове, ще бъде достатъчно да се рецитират молитвите Апостолски символ на вярата, Отче наш и Молитва към Дева Мария, обявиха от Римокатолическата църква.

Спазването на обичайните условия за индулгенция, като например това да има изповядване на грехове, няма да бъде изисквано от богомолците, които изразят намерение да се придържат към тези условия възможно най-скоро, според постановление на Апостолическата пенитенциария, клон на религиозната администрация на Ватикана.

Всички други католици също могат да се възползват от индулгенцията, ако изпълнят една от нужните за това духовни практики, например четене на Библията за поне половин час на ден или рецитиране на молитвата Розария на божествената милост, с цел да бъде призован Бог да сложи край на пандемията и да прости душите на починалите.

В постановлението на Ватикана се казва още, че условията, по-специално в районите, които са най-засегнати от новия коронавирус, оправдават даването на масово опрощение на греховете на богомолците, без те да трябва да се изповядват индивидуално.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?