Ватикана лиши от сан обвинен в злоупотреби архиепископ

Римокатолическата църква лиши от църковния му сан полския архиепископ Юзеф Весоловски, обвинен в сексуални злоупотреби в Доминиканската република, докато очаква по-нататъшни процесуални действия, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Конгрегацията за доктрината на вярата призна за виновен Юзеф Весоловски и разпореди бившият представител на Ватикана в Доминиканската република да понесе най-тежкото наказание за един свещеник - да бъде лишен от свещенически сан. Той няма да може да извършва църковни обреди, нито да се представя като свещеник. Това е първата такава присъда, наложена на високопоставен представител на папата.

Весоловски ще разполага с два месеца, за да обжалва решението. Свободата му на придвижване не е ограничена, докато се разглежда случаят, но след решението за изхвърлянето му от свещеническото съсловие "ще бъдат взети всички мерки, подходящи за сериозността на случая".

Като независим град държава Ватикана може да задържа или да ограничава свободата на придвижване на всички, попадащи под негова юрисдикция. Весоловски го очакват и други обвинения от наказателния съд на Ватикана, тъй като като папски дипломат той се смята за гражданин града държава.

Споделяне

Още от Свят