Ватикана обясни позицията на папата за цивилните еднополови съюзи

Ватикана обясни позицията на папата за цивилните еднополови съюзи

Десет дни след полемиката, породена от предполагаема изразена от папа Франциск подкрепа за гражданските съюзи между еднополови лица, Ватикана наруши мълчанието, за да внесе яснота в неговите думи, предаде Франс прес.

Във вътрешен документ, адресиран в края на миналата седмица до ватиканските посланици, Държавният секретариат е подчертал, че папата не е променил доктрината на Католическата църква. В документа се казва, че папата е визирал някои държавни разпоредби, а не доктрината на Църквата.

В документалния филм "Франческо", представен по време на Кинофестивала в Рим през октомври, Франциск защитава идеята за "закон за гражданския съюз" за хомосексуалните, които "имат правото да получат юридическо покритие". "Хомосексуалните имат правото да са в семейство. Те са божии чеда, те имат правото на семейство", заявява още Франциск във филма, заснет от Евгений Афинеевски.

Думите на папата обаче са били монтаж от непубликувани досега откъси от интервю от 2019 г. за мексиканска телевизия и във филма не фигурират въпросите, предизвикали тези отговори. Във вътрешното си съобщение до нунциите Държавният секретариат смята, че този документален монтаж е породил объркване относно позицията на папата в резултат на което някои католици традиционалисти се притесниха, че Франциск подкрепя гей браковете.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят