Ватикана обяви за светци папите Йоан Павел ІІ и Йоан ХХІІІ

Папа Франциск обяви за светци двама от своите предшественици – папа Йоан Павел ІІ и папа Йоан ХХІІІ, на историческа церемония на площад "Свети Петър" в Рим, предадоха световните агенции в неделя.  Специалната меса събра почти един милион поклонници, за които пространството на площада се оказа недостатъчно и хората стояха по водещия до там булевард и дори по мостовете на река Тибър, съобщи Ройтерс.

Много от туристите бяха на площада 12 часа преди началото на церемонията и преспаха на открито.  Маса от хора заля улиците и съседните му места, стигна се до затваряне на част от метрото, което не можеше да поеме целият този поток от хора.

Огромна част от вярващите проследиха церемонията в пряко предаване по радиото и телевизията. По интернет месата бе гледана от почти 2 млрд. души

На безпрецедентната едновременна канонизация на двама от най-ярките лидери на Римо-католическата църква през ХХ век присъства и почетният папа Бенедикт ХVІ, който се отказа от Светия престол в края на февруари 2013 г. Затова и присъстващите обявиха сегашния 27 април за Деня на четиримата папи.

30-минутната тържествена церемония по канонизирането започна с химни, посветени на  Папа Йоан XXIII и на Папа Йоан Павел II , последвани от молитви и цитиране на техни  важни послания. Ритуалът продължи с три "петиции"  и след това  папа Франциск  произнесе тържествената формула за канонизиране, предаде БНР.  Пред олтара, украсен с рози от Еквадор, бяха изнесени мощите на двамата светци -  една от кръвта на Йоан Павел II, а другата - парче  от кожата на Йоан XXIII.

Месата бе отслужена в присъствието на 150 кардинали, 1000 епископи, 6000 свещеници. Зрители на церемонията станаха 34-ма президенти, сред които и българският Росен Плевнелиев, премиери и короновани глави. Общи 122 официални делегации от цял свят се включиха в канонизацията. Сред богомолците на площада бе и българска група католици от Раковски, които развяха националния ни флаг.

Решението канонизирането да е общо на католическия празник Божието милосърдие не е случайно, защото засяга две големи личности от близкото минало, свързани дълбоко не само със Светия престол, но и  със световната история, пословични със своята харизма и обичани от хората.

След днешната канонизация провъзгласените за светии папи станаха 82, като се започне от Свети Апостол Петър.

Житията и на двамата нови светци са свързани с България.

Епископ Анджело Джузепе Ронкали, бъдещият папа Йоан ХХХІІІ е апостолически пратеник в България от 1925 до 1934 година с мисия за преодоляване на разделението между местните католици от двата обреда.

Името на родения като Карол Войтила Йоан Павел ІІ се свързва с България най-вече заради извършения срещу него през 1981 г. атентат от турчина Мехмет Али Агджа и предполагаемата връзка на представителя на терористичната организация "Сивите вълци" с българските тайни служби. При посещението си у нас за 24 май 2002 г., което е първата визита на глава на Римо-католическата църква у нас, Йоан Павел ІІ обаче заяви, че никога не е вярвал в българската следа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят