Ватикана одобри оттеглянето на полския кардинал заради връзки с бившите тайни служби

Говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди изрази одобрение в неделя от решението на варшавския архиепископ Станислав Велгус да подаде оставка заради сътрудничеството си с бившите комунистически тайни служби, предадоха информационните агенции, цитирани от БТА.

Римокатолическата църква става жертва на отмъщение на старите ѝ комунистически неприятели, заяви отец Ломбарди.

Говорителят каза, че признанието на Велгус е "поведение, което дълбоко е компрометирало неговия авторитет" и той правилно е подал оставка.

Федерико Ломбарди каза още, че събитието е "момент на голямо страдание за църквата", но че Велгус не е първият и вероятно няма да е последният представител на полската Римокатолическа църква, който е нападнат на базата на документи от времето на комунизма.

Говорителят изрази надежда, че полската църква ще съумее да превъзмогне този тежък период.

Архиепископ Станислав Велгус обяви публично в неделя, че се оттегля от поста. Това той стори пред събралите се епископи, свещеници и вярващи в катедралата, където трябваше се състои церемонията по официалното му назначаване. Той посочи, че прави това след "дълбок размисъл и оценка на положението".

Кардинал Юзеф Глемп, на 77 години, който заемаше архиепископския пост преди Велгус, бе помолен от папа Бенедикт Шестнайсети да поеме отново функциите му до избирането на нов архиепископ.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?