Ватикана отстрани скандален германски епископ

Монсеньор Франц-Петер ван Елст

Ватикана обяви, че е наредил оттеглянето от поста за неопределен период на така наречения епископ на лукса – епископа на германския град Лимбург монсеньор Франц-Петер ван Елст, предададе Ройтерс.

Епископът няма да е начело на епархията си, докато се води разследване за направените от него разходи за построяването на луксозна сграда за епархията.

От две седмици епископът на Лимбург е на първите страници на вестниците в Германия заради скандал с разходите по изграждането на епископската къща в Лимбург. Първоначално заложените 5,5 милиона евро достигнаха 31 милиона евро, което според критиците му се дължи на разточителни изисквания.

Според германските медии епископът дълго време се е опитвал да скрие непрекъснато растящите разходи. Смята се, че жилището му е струвало 2,9 милиона евро с трапезария от 69 кв. м и вана за 15 000 евро. Според в. "Велт" общата сума на строежа може да достигне 40 милиона евро.

Случаят предизвика бурни реакции в Германия, където католическата църква всяка година получава огромни суми от държавата чрез църковен данък.

Главата на Римокатолическата църква не веднъж е призовавал духовниците да живеят скромно и да служат на бедните и онеправданите, посочват световните агенции.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?