Ватикана вече има собствен IBAN код

Ватикана вече има собствен IBAN код

Ватикана отбеляза напредък по пътя си към по-голяма финансова прозрачност, като си осигури одобрение да се присъедини към европейската банкова система, която хармонизира електронните разплащания на континента, предаде Асошиейтед прес.

С подкрепата на Европейския съвет Ватикана е включена в Единната зона за плащания в евро (SEPA). Това позволява на Ватикана да има собствен IBAN код, използван при банковите разплащания.

Ватикана има собствени табели за автомобилни номера и собствен телефонен код, сега вече градът държава има и собствен банков код, отбелязва Ройтерс.

Автомобилните табели на Ватикана са SCV за папата и CV за останалите хора, телефонният код е 698, а банковият - VA.

За религиозните ордени, ватиканските посолства, служителите и дипломатите, които са клиенти на банката на Ватикана, преживяла скандали и реформи, присъединяването означава по-бързи и евтини трансакции.
Ватиканската агенция за финансов надзор обяви полученото одобрение от Европейския съвет за разплащания в изявление днес.

Единната зона за плащания в евро, която работи под егидата на Европейската комисия, хармонизира начина, по който се правят електронните разплащания в евро в Европа, като трансграничните електронни разплащания се осъществяват лесно, подобно на местните.

В зоната влизат 28-те страни от ЕС и Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Монако и Сан Марино. Ватикана ще се присъедини официално на 1 март 2019 година заедно с Андора и така общо страните в зоната ще станат 36, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Бизнес