Ватикана започна голяма кампания за канонизирането на двама папи

Ватикана започна голяма информационна кампания за провъзгласяването за светци на папа Йоан Павел Втори и Йоан Двадесет и Трети на 27 април, предаде Франс прес.

За да се подготвят и информират поклонниците, които ще дойдат на тази дата във Ватикана, във вторник бяха открити няколко сайта. На първо място сред тях е официалният сайт на проявата www.2papisanti.org. На събитието са посветени и страници във Фейсбук (2pope saints), Туитър (@ 2popesaints), Инстаграм (#2popesaints) и ЮТюб (2popesaints).

Засега Ватикана се въздържа от прогнози колко души ще дойдат на канонизирането. Очаква се обаче много италианци да присъстват. Очакват се и няколкостотин хиляди богомолци от различни европейски страни, в частност Полша. Много хостели и хотели в Рим вече са заети за този ден. Кметството на Рим прогнозира, че за канонизирането могат да дойдат до 5 милиона поклонници.

Не се изключва на церемонията, която ще бъде ръководена от папа Франциск, да присъства и почетният папа Бенедикт Шестнайсети.

Папа Йоан Павел Двадесет и трети е много популярен в Италия, а Папа Йоан Павел Втори си остава популярен в целия свят.

Организаторите на канонизирането обаче ще бъдат по-скромни и ще се въздържат да повторят тридневните церемонии по повод обявяването на Йоан Павел Втори за блажен през 2011 г., посочва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?