Ватиканът е сключил "временно споразумение" с Китай за назначаването на епископи

Ватиканът е сключил "временно споразумение" с Китай за назначаването на епископи

Ватиканът обяви в събота, че е подписал "временно споразумение" с Китай за назначаването на католически епископи - пробив в продължителен спор между Светия престол и Пекин, предадоха осведомителните агенции, цитирани от БТА.

Десетилетия наред Китай настояваше да одобрява кандидатурите на епископите, което влизаше в разрез са абсолютната власт на папата да назначава висшите духовници по места.

Говорителят на Ватикана Грег Бърк каза пред репортери във Вилнюс, че целта на споразумението "не е политическа, а пасторска" и то позволява на вярващите "да имат епископи, които са в единение с Рим, но същевременно признати от китайските власти". Бърк не съобщи подробности за споразумението, оповестено едновременно във Ватикана и Пекин малко след началото на четиридневното посещение на папа Франциск в Литва. Китайското външно министерство обяви, че двете страни ще продължат да поддържат комуникацията и да работят за подобряването на отношенията.

Ватиканът съобщи по-късно в комюнике, че папата е признал седем китайски епископи, назначени от китайските власти без неговото съгласие.

В текста се уточнява, че Франциск е изразил надежда постигнатото споразумение да излекува раните от миналото и да доведе до пълно единство на католиците в Китай.

В съобщението на Светия престол се обяснява, че временното споразумение е "плод на постепенни взаимни отстъпки", предшествани от "дълъг процес на внимателни преговори" и че то подлежи на периодично преразглеждане. Споразумението се отнася за номинирането на епископи и "създава условия за по-голямо сътрудничество на двустранно равнище", се казва още в съобщението. В него не се упоменава Тайван, който е признат дипломатически от Ватикана, но правителството в Пекин го смята за отцепила се китайска територия.

Източници от Курията твърдят, че споразумението дава право на Ватикана да номинира епископи и право на папата на вето върху кандидатите.

В Китай има около 12 милиона католици, които са разделени между нелегални общности, лоялни на Ватикана, и продържавната Католическа патриотична асоциация. Сделката между Светия престол и Пекин поражда разногласия сред китайските католици - едни се опасяват от засилване на натиска на властите, ако Ватиканът отстъпи на Пекин повече права, а други искат помирение, за да се избегне евентуална схизма, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?