Георги Близнашки:

Вътрешен разлом в недрата на олигархията свали кабинета "Орешарски"

Служебният премиер се вижда като "генерал", който "запретва ръкави, започва да разчиства, да потяга редиците"

Министър-председателят проф. Георги Близнашки се срещна с кмета на Варна Иван Портних в сградата на общината. Сн. БГНЕС

Правителството на Пламен Орешарски падна заради вътрешния разлом в недрата на олигархията и драмата с Корпоративна търговска банка (КТБ), заяви служебният премиер Георги Близнашки в четвъртък по време на посещение във Варна. Той допълни, че провалът на този кабинет е заради проблемите на олигарсите, но тези противоречия са щели да намерят по-цивилизована развръзка, ако не бил натискът на гражданското общество.

По повод проблемите около затворената КТБ той каза, че в момента е важно да се запази самообладание и да се обсъдят всички варианти за излизане от ситуацията.

"Всяка грешка тук ще има катастрофални последици", отбеляза Близнашки. Той каза, че представителят на базирания във Виена фонд, с когото се срещна преди дни, иска да обедини акционерите, за да стане техен представител и да се търси генерално решение. Официалната оферта от въпросния фонд от Виена се очаква до 10 дни. Предложението няма да остане тайна и след постъпването му ще бъде публично обявено, обеща премиерът.

Близнашки заяви, че е готов да се срещне и с други желаещи да помогнат с капитали за спасяването на КТБ. "В света има много свободни пари. Има богати фондове, ресурси. Ако решат някои други да помогнат, добре дошли са. И тях ще ги приема и изслушам", каза премиерът.

Той каза още, че обявяването на КТБ в несъстоятелност ще засегне много български граждани, но и фирми, които са работодатели на 80 000 души у нас.

През последните седмици вложители в КТБ организират протести с искане за незабавно отваряне на банката. Много от тях имат сравнително малки депозити, на които разчитат за покриване на текущи нужди. По закон обаче изплащането на вложенията до 100 000 лева от гаранционния фонд може да стане след обявяване на банка във фалит.

Премиерът призова за търпение и за пореден път подчерта, че избягва да се намесва пряко, тъй като трябва да се изчака финалният одит на банката, който според предишно съобщение на БНБ ще е готов към края на октомври.

Близнашки каза, че вече има и повдигнати обвинения, разплитат се схеми и ситуацията се прояснява, но в крайна сметка това е от компетенциите на прокуратурата.

Служебният премиер беше във Варна по покана на кмета на града Иван Портних (ГЕРБ). Двамата обсъдиха мерките, предприети от общината за преодоляване на последиците от наводненията в града през юни. Правителството отдели за пострадалия от потопа квартал "Аспарухово" 1.8 млн. лева, припомни служебният премиер.

Той уточни, че очаква до десетина дни още заявки от Варна, за да бъдат обсъдени и евентуално да бъдат предоставени още средства.

"Недоимъкът е навсякъде, ние прехвърляме пари от други програми и фондове, за да можем да спасим положението", коментира премиерът.

Близнашки обясни, че ако ръководеното от него правителство е с 4-годишен мандат, щеше да търси други решения. "Сега в рамките на 3 месеца ни е нужен силен човек, професионалист, който прави точно това, което прави генералът - влизайки, запретва ръкави, започва да разчиства, да потяга редиците. Ще се опитаме да запушим, доколкото е възможно, тези канали", посочи Близнашки, визирайки и предизвикалото спорове връщане на Ваньо Танов начело на Агенция "Митници". Премиерът призна, че има проблеми с приходните агенции, а митниците са "разграден двор".

Въпреки оскъдността на средствата, правителството прави всичко възможно да помогне на пострадалите райони, подчерта служебният министър-председател. Според него положението с бюджета е много тежко, защото при планирането приходите са били силно надценени с близо 2 милиарда лева.

Допълнителни усложнения са се получили заради намалените с 5 на сто на средства за централните ведомства, за да бъдат осигурени 225 милиона лева за Здравната каса. Това натоварва администрацията и навсякъде има неприятен недостиг, разкри премиерът. Той разкри, че в някои ведомства се оплаквали, че не могат да осигурят средства за заплати до края на годината.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?