Вътрешна проверка в МВР за починалия в 4-то районно

Назначена е вътрешна проверка по случая с починалия в Четвърто районно 60-годишен Методи Маринов, съобщиха пред Mediapool от МВР в събота. Преди това генералния комисар на МВР Павлин Димитров потвърди пред Дарик радио тезата на ведомството, че Маринов не е арестуван по време на протеста пред Народното събрание, както твърдят от ДСБ.

Официалната версия на МВР е, че срещу Маринов е имало заявителски материали за обсебване и измами със 7 автомобила в няколко столични управления и в областната дирекция на МВР-Варна и затова е извикан в районното в сряда.

Преди ден обаче в централата на партията свидетели на инцидента заявиха, че Маринов е имал в себе си стикер с надпис "Серго, върви си". По думите им той многократно е искал лекарска помощ, но полицаите не са му обърнали внимание.

Павлин Димитров заяви, че е лично засегнат от депутата от ДСБ Атанас Атанасов, който го нарекъл лъжец. "За мен този човек (Атанас Атанасов – б.р.) не съществува вече. Защо, защото той е юрист и много добре знае, че всичко, каквото се случи в тази държава – има институции, има прокуратура, има ред на проверка", добави Димитров. Според него полицията не е могла да си върши добре работата при създалата се ситуация пред парламента.

"Може ли при една такава среда полицията да работи спокойно и да е мотивирана да защитава правата на гражданите. При положение, че хората, които трябва да ни мотивират, да оценят труда на органите за сигурност, не го правят, а напротив - нагнетяват излишно напрежение".

Атанасов на свой заяви, "това е типичното поведение на офицера от Държавна сигурност Павлин Димитров". Според бившия шеф на контраразузнаването "манипулацията и лъжата са основно средство, за да се държи властта".

Ако има случаи на бити невинни граждани по време на протестите в сряда, то има компетентни органи, които биха могли да проверят и да докажат истината, каза още полицейският началник, според когото няма опасност събираните лични данни на протестиращите да попаднат в ръцете на хора, които да ги използват по нерегламентиран начин.

Той допусна възможността за организирана провокация, но не разкри дали МВР разполага с данни някоя политическа сила да стои за нея.

Споделяне

Още по темата

Още от България