Вътрешната опозиция в БСП пак направи опит за пленум без Нинова

Вътрешната опозиция в БСП пак направи опит за пленум без Нинова

Вътрешната опозиция в БСП се събра в опит да свика заседание на Националния съвет на партията, но без лидера на социалистите Корнелия Нинова. Те събраха 92 гласа при необходими 93, за да имат кворум. 

"Днес заседание на Националния съвет на БСП не е имало", каза по-късно в събота зам.-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски на пресконференция на "Позитано" 20.

По думите му 50 минути след начало на опита за пленум са присъствали едва  86 члена - недостатъчни за кворум. "Всички спекулации, че са били 91, 92 или 89 остават на заден план - доказателствата са списъците в деловодството", добави Свиленски. 

"В момента сме в кампания за пряк избор на председател на партията и според нас няма абсолютно никаква причина да се провежда заседание на Националния съвет (...) Усилията на всички социалисти, членове на НС, ръководители на партията, трябва сега да бъдат насочени единствено към провеждането на пряк вътрешнопартиен избор за председател - към неговата прозрачност, честност и легитимност. Защото не може да претендираме за честни избори в държавата, ако не можем да проведем такива вътре в самата партия. Не може да искаме държавата да си изчисти избирателните списъци от мъртви души, а нашите списъци да не бъдат изчистени", каза още той. 

По думите на Свиленски единствената причина за опитите на вътрешната опозиция да свика пленум е "саботиране на прекия избор и неговата отмяна".

По-рано тази седмица изпълнителното бюро на БСП отказа да свика заседание, за каквото настояваха противниците на Нинова. Временно изпълняващият длъжността председател на партията Владимир Москов дори изпрати писмо до членовете на пленума, в което моли да няма пленум. Противниците на Нинова обаче все пак се събраха.

На влизане в "Позитано 20" настоящият лидер на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев заяви, че е необяснимо, защо не се свиква заседание вече трети месец, след като страната се намира в такава криза.

Красимир Янков, който е един от кандидатите за лидер на социалистите, каза, че целта на събирането е да бъдат приети позиции по актуалната политическа обстановка.

"Това не се прави срещу личност, това се прави в името на хилядите членове на партията. Те очакват от БСП да функционира, да не е блокирано, очакват БСП да има позиция по важните теми, които се диктуват от обществените процеси", каза той, цитиран от БНР.

Според събралите се има проблем и с организацията на предстоящия пряк избор на председател на партията. "Списъци няма. Кампанията вече е опорочена, до медиите има достъп само един кандидат", каза пред бТВ Валери Жаблянов, който също е кандидат за лидерския пост.

"Относно избирателните списъци, за които постоянно вървят спекулации, че не били ясни - в правилата, по които се провежда прекият избор, ясно е записано, че списъците не се съставят нито от Изпълнителното бюро, нито от Корнелия Нинова, нито от Националния съвет, нито от Централната избирателна комисия. Списъците се правят от Общинските съвети на БСП и нито един от изброените няма право да пипа, да премахва членове на партията от тези списъци", отговори по-късно Свиленски.

Междувременно соченият за основен конкурент на Нинова за председател на БСП се среща с членове на партията из страната.

"Всички кандидати говорим за единство в партията, но не всички го показваме. Единство се постига чрез диалог, а не като саботираш събирането на Национален съвет или пренебрегването на организации по места, които да изразили различно мнение", заяви Добрев.

По думите му през последните 30 години в пленума и конгреса винаги е имало различни мнения и това е нормално за една демократична партия, но никога БСП не е изглеждала толкова разединена. "В устава ни ясно е записано, че мнозинството определя позициите ни. Но когато не се събираме, за да приемем позиции, всеки си говори каквото иска и напрежението ескалира", обясни още кандидатът за председател.

Това не е първият път, в който вътрешната опозиция в БСП се опитва да свика Националния съвет. През юли се разви същата ситуация. И тогава Нинова не присъстваше на заседанието, а кворум не бе събран. "Това е сбирка по интереси", обяви по повод събранието Нинова. Сега обаче тя запазва мълчание. Вместо да коментира опитите на противниците ѝ да свикат пленум, тя пусна в социалните мрежи снимка от срещата си с членове на партията във Варна. 

През последните месеци напрежението в партията расте на фона на предстоящия на 12 септември пряк избор на председател на БСП.

На последния Национален съвет на социалистите Нинова бе бламирана, по настояване на вътрешната опозиция датата за прекият избор бе изтеглена по-скоро от първоначално предвидената и предложена от Нинова дата – 26 септември.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?