Вътрешната опозиция в БСП се разшири и взе на прицел "Визията" на Нинова

Социалисти обвиниха ръководството на "Позитано" 20, че нарушава медийната свобода

Нинова е под вътрешна атака заради визията на БСП за България, сн. БГНЕС

Под претекст, че критикува маневрите на лидера на БСП Корнелия Нинова за избора ѝ на главен редактор на вестник "Дума", разширен фронт от вътрешна опозиция подложи на унищожителна критика голямата гордост на соцшефката – програмата "Визия за България".

Документът е разкритикуван в позиция на членове на Националния съвет на левицата, изпратена до Изпълнителното бюро (тясното партийно ръководство, подредено от Нинова). 

Сред опозиционерите, освен очакваните Михаил Миков, Ангел Найденов и Атанас Мерджанов, вече се нареждат и Румен Овчаров (с чиято помощ Нинова оглави партията), депутатът Дора Янкова, и добре познатите партийни лица: Петър Мутафчиев, Асен Гагаузов, Емил Костадинов, Катя Николова, Костадин Паскалев, Явор Куюмджиев, Румен Гечев, Георги Пирински и други. 

Наред с критиките към "внезапната смяна на ръководството" на партийния вестник "Дума" социалистите критикуват "порочната практика за неглижиране на Националния съвет на БСП".

"В случая имаме особено красноречив пример на все по-безпардонно провежданата практика за пълно пренебрегване на ролята и правомощията на Националния съвет на БСП като ръководния орган на партията между заседанията на нейния Конгрес, ясно и недвусмислено записани в нашия Устав", казва вътрешната опозиция. 

След което атакува най-важния, според хората около Нинова, документ "Визия за България", заради чието представяне сред народа 2/3 от ПГ на БСП напуснаха парламента и пътуват по страната да го презентират. Очаква се също мнозинството в БСП да наложи "визията" като предизборна платформа. 

"Връх на тази (пренебрегване ролята на Националния съвет – б. а.) практика стана представянето на документа "Проект Визия за България" – възможно най-отговорна заявка за политическо доверие от страна на обществото – без каквито и да било разглеждане и одобрение от страна на Националния съвет", пишат опозиционерите. 

Освен това те обвиняват Нинова и Изпълнителното бюро на формацията, че с процедурни хватки са отстранили от поста доскорошния главен редактор на вестник "Дума" Таня Джаджева, за да назначат отново със заобикаляне на устава близкия до ръководството Йордан Мичев. Според правилата на левицата главният редактор на лявото издание се назначава с решение на Националния съвет. Нинова и компания обаче пренебрегнаха тази разпоредба и уволниха Джаджева, назначавайки наследника ѝ като "изпълняващ длъжността". Важно обстоятелство е, че и самата Джаджева пребиваваше така на поста, за да се избегне гласуване в широкото ръководство на формацията. 

Опозицията в БСП обаче твърдят, че това не може да бъде извинение и аргумент на ръководството. 

"Подписалите настоящия текст заявяваме категоричната си позиция, че взетото от ИБ решение за смяна на главния редактор на в. "Дума" е лишено от каквито и да било принципни съображения и представлява особено тревожен пример за подмяна на колективния принцип на ръководство на партията в лицето на нейния Национален съвет с еднолични решения на неговия председател в разрез с уставните норми", смятат социалистите. 

Освен всичко друго, БСП не може да си позволи да става проводник на порочни практики за нарушаване на медийната свобода, които рушат устоите на демокрацията. В резултат на тези маневри начело на "Дума" е поставен случаен човек, без авторитет и доказана компетентност, избран по неясни критерии и протежиран в тесен ръководен кръг, пишат социалистите по адрес на Йордан Мичев. 

Според тях също в последните седмици новият главен редактор е показал "политическа и професионална неграмотност".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?