Вътрешната опозиция в БСП успя да смени главния редактор на "Дума"

Промяна в правилата за избор на председател на партията не била обсъждана

Вътрешната опозиция в БСП успя да смени главния редактор на "Дума"

Важните решения на пленума на БСП в неделя се сведоха до смяна на главния редактор на партийния вестник "Дума". За отстраняването му настояваше вътрешната опозиция в партията, която обяви, че заемащият позицията от август Йордан Мичев проявява "политическа и професионална неграмотност".

Преди началото на заседанието на Националния съвет, което беше закрито за медиите, се смяташе, че недоволните от Нинова ще повдигнат и въпроса за промяна на правилата за избор на лидер на партията. Този въпрос обаче не е бил обсъждан. За сметка на това въпросът за главния редактор на „Дума“ е бил дискутиран два часа. От месец Нинова е обвинявана в еднолично управление заради назначението на Мичев. Причината е, че той е назначен от Изпълнителното бюро на партията като временно изпълняващ длъжността, а не с предложение пред Националния съвет, както изисква процедурата за титуляр за поста.

Според партийния пресцентър Мичев е подал оставка като изпълняващ длъжността главен редактор. На негово място е назначен Ивелин Николов, който и преди време беше главен редактор на "Дума". Мичев остава в екипа му като зам.-главен редактор. До края на януари трябва да се проведе конкурс за титуляр, а комисията за подбор ще се председателства от Иван Токаджиев.

По неофициална информация обаче до оставката на Мичев се е стигнало след гласуване, при което се е видял нарастващ брой желаещи той да бъде отстранен. Преди месец под позиция за смяната на Мичев се подписаха близо 50 социалисти, сред които ключови фигури в партията като Михаил Миков, Румен Овчаров, Георги Пирински и други. В неделя критиците на Мичев предложили отстраняването му да се гласува, но информацията дали отстраняването му е станало по този начин е противоречива. В крайна сметка Мичев обявил, че подава оставка.

Той е бил критикуван и от Румен Овчаров, с чиято помощ Корнелия Нинова бе избрана за лидер на БСП преди две години. Според присъстващи той заявил, че не може да се пише за конопа, когато управляващите се тресат. Той обявил, че е подписал позицията за смятаната му, защото в нея имало верни неща, но не иска оставката на Нинова.

Вътрешната опозиция не е повдигала темата за промени в правилата за избор на лидер макар и да имаше заявки, че ще бъде поискано такова гласуване на конгреса на 26 януари, чиито дневен ред бе одобрен днес. Подобно искане обаче може да бъде направено в деня на конгреса. Опит за промяна на устава, прокаран от Корнелия Нинова след избора ѝ за лидер на партията, беше направен на последния конгрес на левицата през октомври миналата година. Според сега действащия устав председателят на БСП се избира и сваля от половината партийни членове или най-малко от 50 хил. социалисти. На последния конгрес вътрешната опозиция се опита да вкара извънредна точка в дневния ред за промени в устава, с които да се върне възможността конгресът поне да освобождава предсрочно партийния лидер. Опитът бе неуспешен, но при гласуването се видя, че опозицията срещу Нинова се увеличава.

Иначе според приетия дневен ред на 26 януари трябва да се приеме окончателен вариант на т. нар "Визия за България", както и платформа за предстоящите евроизбори.

Самата Нинова обяви преди началото на закритото заседание на Националния съвет на партията, че е готова за за всякакви предложения и че всичко зависи от мнозинството, но тя ще гласува против промяна на правилата, защото до днес е водила битки за прокарване на реформата в партията. Тя защити текстовете, според които членовете на левицата имат право на най-много три мандата като депутати, а лидерът може да кара максимум два мандата. Нинова се пошегува, че след като видяла новинарските заглавия за "кървавия пленум", на който ще се иска главата ѝ, излязла пред камерите, за да видят всички, че е "цяла, с глава"

Споделяне

Още по темата

Още от България