Вътрешни борби в спечелилата изборите в Чехия партия, новото правителство е под въпрос

Бохуслав Соботка

Усилията за съставяне на ново правителство в Чехия се изправиха пред пречка вчера, след като спечелилата вота Чешка социалдемократическа партия (ЧСДП) предприе опит да свали лидера си заради неубедителното представяне на ЧСДП на произведените в края на миналата седмица парламентарни избори, предаде Ройтерс.

Ръководството на ЧСДП гласува с 20 срещу 13 гласа да призове председателя на политическата сила и кандидат за премиер на Чехия Бохуслав Соботка да се оттегли, след като партията спечели само 20,5 процента от гласовете.

Соботка обаче обеща да продължи да се бори, заявявайки, че съперниците му, водени от заместник-председателя на ЧСДП Михал Хашек, са под влиянието на президента на Чехия Милош Земан - дългогодишен съперник на Соботка и бивш министър-председател от редиците на социалдемократите, отбелязва Ройтерс. По думите на лидера на ЧСДП той няма да подава оставка.

Не е ясно каква ще е съдбата на Соботка. Призивът за оставката му няма обвързващ характер, но сега инициативата е у Хашек, защото той ще оглави преговорите за съставяне на управляваща коалиция с две центристки партии.

По данни на чешки медии крилото в ЧСДП около Хашек се е срещнало в събота вечерта със Земан. В миналото чешкият президент е загатвал, че може да предпочете Хашек за министър-председател след изборите, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят