Вътрешни и транспортни министри от ЕС се събират за сигурността на жп транспорта

Вътрешни и транспортни министри от ЕС се събират за сигурността на жп транспорта

В събота, осем дни след нападението във влака "Талис" от Амстердам до Париж, във френската столица се свиква среща на вътрешните и транспортните министри от страните с които Франция има трансгранични железопътни връмзки, уточни Франс прес, като цитира съобщение на френското правителство.

В срещата освен френските министри, ще участват техни колеги от осем европейски страни: Германия, Великобритания, Италия, Испания, Белгия, Люксембург, Холандия и Швейцария. Министрите ще обсъдят съвсем конкретни предложения за допълване на мерките за бдителност в рамките на борбата с тероризма, каза френският вътрешен министър Бернар Казньов пред радио "Франс ентер".

Трябва да проучим дали могат да се въведат мерки, които дават възможност за по-систематичен и съгласуван контрол на пътниците по летищата и в обществения транспорт, каза министърът. Стои въпросът дали може да се въведат едновременни и координирани проверки в страните от ЕС, при които да се използват прословутите досиета от категория Ес (латинско S - картотека на лицата, регистрирани от разузнавателните служби като заплаха за националната сигурност - бел. ред.), посочи Казньов.

Мароканецът Аюб ел Хазани, който в петък откри стрелба във високоскоростния влак "Талис", бил регистриран от разузнавателните служби в Испания, където живял няколко години, за изповядване на радикален ислям. Той бил картотекиран и в досиетата Ес във Франция, но при престоя си в страната в началото на 2014 г. нямал незаконни прояви и не бил подложен на наблюдение, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?