Вътрешните министри на ЕС обсъждат бързи мерки за справяне с бежанския проблем

Вътрешните министри на ЕС обсъждат бързи мерки за справяне с бежанския проблем

Вътрешните министри на ЕС отново ще преговарят извънредно за по-бързи мерки срещу потока от бежанци.

По настояване на Люксембургското ротационно председателство 28-те силови министри са привикани за поредна вечер в белгийската столица относно вече одобрените на хартия мерки срещу миграционната вълна, съобщава БНР. 

Първа точка от дневния ред е ускоряване разпределението по квоти на 160 хиляди мигранти от Италия и Гърция в останалите страни.

След като месеци отне на министрите да гласуват законодателно това решение, сега прилагането му на практика среща трудности.

Само 4 страни са приели бежанци по новия механизъм. По данни на ЕК реално преместените са едва 135 от Италия и Гърция от общо 160 хиляди бежанци.

Същевременно броят на прииждащите нови групи хора през морето от Турция към гръцките острови е в пъти по-голям от броя на разпределените за хуманитарно убежище и върнатите като нелегални имигранти. Охраната на границите е втора точка от днешното обсъждане, но нито Турция, нито неуправляемата Либия контролират достатъчно своето крайбрежие. На този фон управляващите в Словения планират строеж на ограда по границата с Хърватия, а Унгария иска да обжалва в европейския съд решението за задължителните квоти.

Брюксел настоява столиците много по-бързо да облекчат гръцките и италианските власти, но предложените към днешна дата места са само 3 546 за оставащите над 98 хиляди бежанци за заселване.

Българското правителство  заяви готовност да изпълни цялата си квота с 1302 места за настаняване. България и още 9 страни-членки обаче още не са пратили офицери за свръзка в Атина и Рим, за да помагат за подбора на бежанци, което на практика бави тяхното преместване. Страната ни в понеделник ще бъде представлявана от заместника на вътрешния министър Румяна Бъчварова - Филип Гунев.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?