Вътрешните министри на ЕС одобриха директива за личните данни на авиопътниците

Вътрешните министри на ЕС одобриха директива за личните данни на авиопътниците

Вътрешните министри на ЕС одобриха директива за обмен на личните данни на самолетните пътници, съобщи холандският министър на правосъдието и по въпросите на сигурността Ард ван дер Стьор след Съвета на ЕС на равнище вътрешни министри в Люксембург, предадоха осведомителните агенции.

"Днес приехме директива за обмен на данните на пътниците на авиокомпаниите за предотвратяване, разкриване и разследване на терористични и други сериозни престъпления", каза той.

Холандия е ротационен председател на ЕС.

"Съгласно новата директива авиопревозвачите се задължават да предоставят на властите на страните членки на ЕС данни за пътниците на пристигащите и заминаващи полети от ЕС", се казва в заключителната декларация на срещата.

Миналата седмица Европейският парламент одобри на сесията си в Страсбург създаването на единна европейска база данни за самолетните пътници. Дискусията за създаване на такава система и сключването на споразумение за обмен на данните ѝ със САЩ се води в страните от ЕС повече от три години. Досега Европейският парламент блокираше инициативата заради опасения за неправилно ползване на личните данни на европейски граждани, отбелязва ТАСС.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?