Вътрешните министри на ЕС одобриха квотите за бежанци

ЕК ще наказва държавите, които не регистрират мигранти

Вътрешните министри на ЕС одобриха квотите за бежанци

Министрите на вътрешните работи на ЕС постигнаха споразумение "с голямо мнозинство" за разпределянето в Европа на 120 000 мигранти, преодолявайки противопоставянето на редица източноевропейски страни на предложените от Брюксел квоти, съобщи люксембургското председателство на ЕС, цитирано от Франс прес и БТА във вторник вечер. Следващите стъпки ще бъдат обсъдени на срещата на евролидерите утре, заяви комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамополус на пресконференцията след срещата.

"Решението за пренастаняването на 120 000 души бе прието с голямо мнозинство от страните членки", съобщи люксембургското председателство в "Туитър".

Чешкият вътрешен министър Милан Хованец уточни в "Туитър", че против решението са гласували неговата страна, както и Унгария, Румъния и Словакия, а Финландия се е въздържала.

По-рано във вторник Прага предупреди, че ако дори и да бъде приет, планът за разпределяне на бежанците няма да проработи.

"Скоро ще осъзнаем, че царят е гол. Днес здравият разум загуби", отбеляза Хованец.

На свой ред премиерът на Словакия Роберт Фицо заяви, че докато той е министър-председател, страната му няма да прилага системата с квотите за мигрантите.

Вътрешният министър на Франция Бернар Казньов заяви, че планът е бил одобрен с голямо мнозинство. "Това решение е свидетелство за способността на Европа да поема отговорност и да върви напред".

Представител на една от страните, противопоставили се на решението, обаче заяви, че работната атмосфера е била "ужасна", и добави: "Това е лош ден за Европа".

Тази година половин милион души, бягащи от войната и бедността в Близкия изток, Азия и Африка, потърсиха убежище в Европа. Това предизвика спорове между страните членки за връщане на граничния контрол и взаимно прехвърляне на вината.

ЕК ще наказва държавите, които не регистрират мигранти

По-рано през деня стана ясно, че Европейската комисия ще открие утре наказателни процедури срещу държавите от ЕС, които не регистрират чужденците, навлезли на тяхна земя. Това съобщи говорителят на комисията Наташа Берто, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че според общностното законодателство всеки гражданин на държава извън ЕС трябва да бъде регистриран и да му бъдат снети пръстови отпечатъци, щом влезе в ЕС. Говорителят отказа да уточни кои са държавите, които ще бъдат наказани, но отбеляза, че те вече са били предупредени.

"Броят на регистрираните мигранти не съответства на броя на навлезлите в ЕС”, поясни Берто.

ЕК е дълбоко загрижена от събитията по границите”, посочи говорителят на ЕК Маргаритис Скинас.

В отговор на въпрос той заяви, че унгарският премиер Виктор Орбан е ключов играч в намирането на решение с мигрантската криза.

По думите на говорителя ЕК предлага мерки, които включват по-решително връщане на онези мигранти, които не получат статут; повишаване на сигурността по външните граници; наказания за държавите, които откажат да участват в схемите на разселване на получилите статут.

Скинас не подкрепи идеята на АЛДЕ за отнемането на правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС. Снощи от политическата група в Европейския парламент разпространиха позицията си срещу Будапеща заради въведеното право на армията да използва оръжие срещу мигрантите.

Четири държави от Централна Европа и Латвия отхвърлиха квотите за имигранти

Междувременно четири централноевропейски държави и Латвия отхвърлиха опитите на Европейската комисия да им наложи да приемат определени квоти от имигранти. Това стана в навечерието на срещата на вътрешните министри и министрите на правосъдието от 28-те държави от ЕС и два дни преди същата тема да обсъждат на извънреден Европейски съвет лидерите на страните членки.

Външните министри на Чехия, Полша, Словакия, Унгария и Латвия се събраха в Прага с посредничеството на люксембургския си колега Жан Аселборн. Те не промениха позициите си и продължават да смятат, че инициативата за имигрантски квоти е незаконна и че ако тя им бъде наложена с решение на две трети от страните членки, може да изпратят казуса до Съда на Европейския съюз в Люксембург, съобщава Дневник.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа