Вътрешните министри опитват да изгладят отношенията между Франция и Италия

Матео Салвини (ляво) и Кристоф Кастанер

След двустранна среща вчера в кулоарите на форума на вътрешните министри от Г-7, френският вътрешен министър Кристоф Кастанер и италианският му колега Матео Салвини бяха единодушни, че Франция и Италия са "задължени" да се споразумеят по въпросите на сигурността, предаде Франс прес.

През последните месеци двустранните отношения бяха бурни, особено по въпроса за миграцията, но Париж и Рим "са длъжни да работят заедно", каза Кастанер.

"Мисля, че мога да кажа, че темите за борбата с нелегалната миграция и борбата срещу тероризма не трябва да ни противопоставят. Не можем да разглеждаме тези въпроси всеки за себе си", посочи Кастанер след непланирана среща с италианския си колега.

По-рано Салвини каза пред журналисти, че "когато говорим за истинския живот, за конкретни неща, има малко място за спорове. Длъжни сме да се разбираме добре".

Салвини изтъкна, че предпочита да не се тревожи за "миналото", а да подчертава общите точки между двете държави, особено при управлението на общата граница, където имаше поредица инциденти.

Според Салвини Рим и Париж имат обща позиция за защита на външните граници и за съвместна намеса в Либия, Тунис и Мароко.

Споделяне

Още от Европа