Вътрешните министри поискаха удължаване на граничния контрол в Шенген

Австрия предупреди Гърция: Външната граница на ЕС ще се премести към Централна Европа

Вътрешните министри поискаха удължаване на граничния контрол в Шенген

Държавите членки от ЕС поискаха от Европейската комисия да се подготви за удължаване на граничния контрол в Шенгенското свободно пространство до 2 години. Това съобщи холандският министър по миграцията Клаас Дейкхоф, цитиран от Ройтерс.

Някои страни от Шенген вече въведоха временни проверки на границите си.

"В момента въвеждането на временен контрол може да продължи максимум 6 месеца. Но безпрецедентният поток от хора, търсещи убежище, който принуди държавите членки да въведат подобни мерки на национално ниво, все още не показва признаци на намаляване", заяви на пресконференция Дейкхоф, който е председател на днешната среща на вътрешните министри на ЕС в Аместердам.

Той обясни, че затова държавите членки призовават ЕК да подготви юридическата и практическата основа за продължаване на действието на временните мерки по силата на чл.26 от Кодекса на шенгенските граници, който позволява извършване на граничен контрол до 2 години.

"Външната граница на ЕС ще се премести към Централна Европа ако Гърция не подобри контрола на границата си с Турция", предупреди Австрия на неофициална среща на вътрешните и правосъдните министри на ЕС.

След като в събота заплаши Атина с временно изключване от Шенгенското пространство за свободно движение, Австрия отново разкритикува Гърция за пропуските ѝ в охраната на границата ѝ с Турция, която е основна входна точка на мигрантите в ЕС.

"Абсолютен мит е, че гръцко-турската граница не може да се охранява, гръцките ВМС имат достатъчен капацитет да обезопасят тази граница. Ако не успеем да обезопасим външната граница на ЕС - гръцко-турската граница, външната граница на ЕС ще се премести към Централна Европа", заяви австрийската вътрешна министърка Йохана Микъл-Лайтнер.

Тя потвърди намерението на Австрия да въведе таван в броя на приеманите бежанци. "Ресурсите ни също си имат граници", заяви тя.

Италианският вътрешен министър Анджелино Алфано заяви, че страната му не подкрепя идеята границата на ЕС да се премести до северната граница на Гърция с Македония, съобщи Ройтерс.

"Смятаме, че ЕС трябва да остане стабилна структура. Не може да има парченца от ЕС вътре и парченца отвън, защото това би било началото на разпадането", каза той.

Испанският вътрешен министър Хорхе Фернандо Диас също поиска по-добър контрол на външните граници на ЕС, който по думите му е "най-добрата гаранция за съхраняването на Шенген", но също се обяви против идеята за изолиране на Гърция.

"Очевидно е, че трябва по-добре да охраняваме външните си граници", заяви европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос. На въпроса за изключването на Гърция от Шенген, той увери, че "нищо такова не е било предлагано". Страните членки, които са на първа линия, трябва да работят повече и ние трябва да им помогнем по-добре да си вършат работата", добави Аврамопулос.

При пристигането си на срещата в Морския музей на Амстердам министрите бяха посрещнати от протестиращи в две лодки, едната с манекени с червени спасителни жилетки като носените от идващи от Турция мигранти, а другата с табела с надпис: "Лидери на Европа, трябва да се тревожите не за избирателните урни, а за учебниците по история", отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?