Вътрешният кръг от довереници на Башар Асад се бори за оцеляване

Въпросът не е дали, а кога ще падне режимът

Вътрешният кръг от довереници на Башар Асад се бори за оцеляване

Докато в Дамаск бушуват сражения, а фамилията Асад, която управлява Сирия от 40 години, се бори за оцеляването в условията на разрастващ се бунт, все по-ясно се очертава още една тенденция - вътрешният кръг от довереници на президента има твърдото намерение да оцелее макар подкрепата за правителството да отслабва.

Начело на пирамидата е президентът Башар ал Асад, който наследи властта от баща си през 2000 г. и за когото и приятели, и противници смятат, че все повече и повече се откъсва от реалността, убеждавайки себе си, че се бори със заговор срещу него и срещу Сирия.

Около него има тесен кръг от роднини и членове на клана, както и структури за сигурност, в които преобладават членове на алауитското малцинство, към което принадлежи и Асад - клон на шиитския ислям в страна, където три четвърти от населението са сунити.

"Дори онези, които го обичат, смятат, че той повече не може да им гарантира сигурността", заяви Айман Абдул Нур, съветник на Асад до 2007 г., а сега член на опозицията. "Те мислят, че от него няма полза и че живее като в какавида". "Мисли се за човек, изпратен от аллах да управлява Сирия. Той слуша подмазвачите около себе си, които го наричат "дар от аллах". Той смята, че е прав и че всеки, който му противоречи, е предател. Много от близките му приятели и съветници или са го напуснали или са се дистанцирали от него".

"Башар продължава да е в центъра"

Реакцията на президента бе да поеме ръководството на екип за справяне с кризата и взема всички решения - от разполагането на армейските подразделения до задачите, възлагани на службите за сигурност, както и за мобилизирането на всяващите ужас алауитски милиции Шабиха, обвинявани в поредица от кланета през последните два месеца.

"Башар продължава да е в центъра. Той се занимава с всекидневни проблеми, свързани с кризата", заяви ливански политик, смятан за приближен на управляващата върхушка в Дамаск. "Той създаде елитен екип, ръководен от него, който непрекъснато се занимава с кризата".

В този екип влизат шефът на разузнаването Хишам Бахтияр (починал от раните си при атентата на 18 юли - бел. ред.) който отговаряше за координацията на службите за сигурност, министърът на отбраната Дауд Раджиха (също загинал при атентата - бел. ред), могъщият Асеф Шаукат (също загинал при атентата - бел. ред), шурей на президента Башар ал Асад и заместник-началник на генералния щаб на сирийската армия. В екипа бяха включени още Али Мамлук, специален съветник по въпросите на националната сигурност, Абдул Фатах Кудсиа, шеф на военното разузнаване, и Мохамад Насиф Хеирбек, ветеран от разузнаването още от времето на Хафез Асад.

По-младият брат на Башар - Махер - смятан за втория по влияние и власт човек в Сирия - е командир на елитно гвардейско подразделение. "Махер е пряко замесен в сраженията и е в пряк контакт с всеки един от членовете на екипа. Той носи пряка отговорност за военните действия", заяви ливанският политик.

Престижът и авторитетът на режима се разпаднаха

Макар в сирийското ръководството да не са правени размествания, вътрешният кръг около президента започва да осъзнава, че е изправен пред сериозна криза. "В йерархията на властта няма забележими промени. Но вече се усеща повече реализъм в онова, което говорят. Престижът и авторитетът на режима се разпаднаха", твърди същият ливански източник.

Абдул Нур, бивш съветник на Асад, рисува още по-мрачна картина на вътрешния кръг около президента. Той твърди, че в действията на правителствените органи няма никаква автономия - независимо дали става дума за обстрел на райони под контрола на бунтовници от танковете на Махер или за избиването на селяни от милициите Шабиха. Всички части са под командването на Башар, с много от подчинените му президентът е свързан със семейни връзки.

Във всеки район има отделен лидер на Шабиха. В много от централните райони на Сирия начело на алауитските милиции стоят хора, които са свързани с Башар ал Асад.

Преди месец 46-годишният президент обяви, че Сирия е във война и нареди на правителството да не пести усилията за постигането на победа над бунтовниците, които той нарече терористи. Прокарвайки паралел с предишната си професия - очен лекар, той заяви: "Когато хирургът оперира, за да излекува рана, казваме ли му, че ръцете му са в кръв? Или му благодарим, че е спасил пациента?"

Асад е застрашен от вътрешен преврат

Някои политически анализатори, които от дълго време следят развоя на обвитата в секретност политика на Сирия, твърдят, че усилията на президента да запази контрол върху армията не са достатъчни да го предпазят от вътрешен преврат, ако стане очевидно, че той не може да се справи с военни средства.

Патрик Сийл, биограф на бащата на Башар - Хафез Асад, заяви: "Асад е лицето на огромен апарат за сигурност с 300-хилядна редовна армия. Той разполага и с тесен кръг, който му осигурява информация. Именно те могат да извършат преврат и затова представляват заплаха за него".

След 16 месеца конфликтът стигна до центъра на властта на Асад в Дамаск. Правителствени части и бунтовници се сражават с ожесточеността на хора, които знаят какво ги очаква, ако изгубят. "В Сирия бушува война: или убиваш, или си убит", заяви ливанският политик.

Западен дипломат добави: "Бият се като глутница вълци". Макар често да е невъзможно да се потвърдят съобщенията за онова, което става в Сирия, тъй като независимите медии на практика не се допускат в Сирия, наблюдателите смятат, че конфликтът вече е прераснал от въстание в бедните градове и села в гражданска война, която е стигнала до улиците на столицата.

Наред с това конфликтът в Сирия се превърна в непряк конфликт между Русия и шиитски Иран, които подкрепят Башар ал Асад, от една страна, и сунитската регионална суперсила Саудитска Арабия, Турция и Катар, които въоръжават и финансират сунитските бунтовници в Сирия - от друга. Бунтът вече включва Свободната сирийска армия - съставена от дезертьори, към които се присъединяват младежи, джихадисти от типа на последователите на Ал Каида, Мюсюлманското братство и местни продемократично настроени сунитски либерали.

Оръжието се прекарва тайно през границите от Ливан, Турция, Ирак и Йордания. "Сирия очевидно се е превърнала в терен на война чрез посредници между Саудитска Арабия и Иран, която отразява вековната вражда между шиити и сунити", твърди Айхам Камал от консултантската компания за оценка на политически рискове "Юрейша".

Докато бунтовниците в самата Сирия напредват, сирийската политическа опозиция в изгнание продължава да е затънала в междуособици и губи влиянието си.

Сирийският режим бавно и необратимо потъва

Междувременно правителството губи способността си да насажда страх. През последните седмици дезертьорствата на висши офицери и държавни служители зачестиха, макар гръбнакът на въоръжените сили да е непокътнат заради солидарността между алауитите.

"Сирийският режим бавно и необратимо потъва. Не зная колко време ще отнеме това. Държавният апарат вече трудно контролира страната. Те са като противопожарна кола - докато изгасят един пожар, някъде другаде избухва друг", заяви високопоставен западен дипломат. "Армията е пръсната върху голяма територия, правителството е обект на санкции, а властта като цяло ерозира", добави той.

Мнозина сунити от армията, полицията и службите за сигурност или са дезертирали, или просто не се явяват на работа. Хората,  които контролират пътното движение и извършват полицейски  проверки, са предимно алауити, които се разпознават по акцента  им, твърдят местни хора.

Отговорността за охраната на фамилията Асад се осигурява от  предимно алауитски батальони под командването на Махер ал Асад.

Жители на отдалечените градове и на покрайнините на Дамаск  твърдят, че единственият признак за правителствено присъствие са танковете и бронетранспортьорите по главните пътища. Пътните и обикновените полицаи са изчезнали.

На много места местните жители не вярват на очите си, когато видят бунтовници да стоят на контролнопропускателни пунктове,  да блокират улици и да се сражават с правителствените части в Дамаск. "Преди няколко дни бих казал, че това е невъзможно. Това, което става сега, е признак за много опасно развитие", заяви местен жител в разговор по телефона. Правителствените части се страхуват да навлизат в някои райони, контролирани от бунтовниците, затова обстрелват бунтовническите позиции от танкове и бойни вертолети, заявиха и други местни жители в телефонни разговори.

Хора, които много внимателно следят събитията в Сирия,  твърдят, че макар властта на правителството да отслабва, леко  въоръжените бунтовници едва ли биха успели да победят правителствената армия, която разполага с танкове, бронетранспортьори и бойни самолети и вертолети руско производство.

"Башар и неговият режим са напълно дестабилизирани, но все  пак режимът едва ли ще бъде свален поради очевидни причини: подкрепата на Русия, разделената опозиция и отсъствие на намерения за военна намеса", заяви биографът на Асад Патрик Сийл. "Но нито един режим не може да властва до безкрай . . . В момента не виждам вариант за мирно решение. Очаквам кървава окопна война, още убийства. Обстановката е отчайваща - престрелки, убийства. . . Отвличанията, вземането на заложници, убийствата, етническото прочистване се превърнаха във  всекидневие".

Според него офицерският корпус на президента няма да го изостави, освен ако членовете му не са убедени, че ще могат да играят някаква роля в Сирия след Башар.
Въпреки кръвопролитията и провала на международните усилия за мир, западни дипломати твърдят, че военна интервенция в либийски вариант е изключена заради геополитически усложнения и страхове, че целият регион може да пламне.

"Либия е различна от Сирия . . . Русия е замесена и подкрепя Асад. Иран предоставя значителна финансова и военна помощ на режима в Дамаск," заяви ливанският политик. Според Абдул Нур, Русия и Иран осигуряват на Асад не само оръжие. Те му предоставят и техника, с която да подслушва комуникациите на Свободната сирийска армия.

Вниманието на САЩ, Саудитска Арабия и Катар е фокусирано върху опитите високопоставени военни и служители на режима да се отделят от кръга около Асад и по този начин да отслабят хватката му върху властта. "В даден момент те ще се усетят, че друг изход няма и че трябва да напуснат кораба, преди да е потънал", заяви цитираният и по-горе западен дипломат.

Много наблюдатели смятат, че без външна интервенция конфликтът ще се превърне в истинска гражданска война, която още повече ще отслаби режима на президента, ще вкара нови играчи в играта и ще предизвика предаване на властта под международен надзор.

"Режимът не е изгубил изцяло контрол. Затова ще стигнем до гражданска война. Опозицията вече е много по-силна във военно и финансово отношение благодарение на Саудитска Арабия, Катар и Турция", изтъкна Айхам Камал от "Юрейша". "Постепенно режимът ще отслабва: било то поради промяна на съотношението на силите в конфликта или поради продължителна гражданска война, или след договорен компромис и международен план за преход под надзора на САЩ и Русия", добави той.

"Дори ако Башар си отиде, няма гаранции че някой друг няма да поеме властта", допълни Камал, намеквайки, че страната може да изпадне в сектантска анархия.

Междувременно сирийските власти увеличиха залозите, като хвърлиха танкове, артилерия и бойни вертолети срещу бунтовниците, които обявиха, че са започнали "Битката за Дамаск". "Въпросите, които жителите на Дамаск си задават, се промениха. Те вече не питат дали, а кога ще падне режимът", заяви местен източник.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят