Вътрешният министър: Акцията на жандармерията не е театър

Конституционният съд ще пази правомощията на президента

Цветлин Йовчев, сн. БГНЕС

Вътрешният министър Цветлин Йовчев защити предимно медийната засега акция на полицията срещу битовата престъпност и обяви, че не става въпрос за "театър".

 

"Ще се убедите в това", заяви Йовчев.

 

Показната акция на МВР с изпращането на жандармерия в няколко области със завишена битова престъпност бе широко отразена от медиите, като съвпадна случайно и с вота на недоверие към правителството заради проблеми със сигурността.

 

"Акцията е била обявена публично с превантивна цел", обясни Йовчев и добави, че е било необходимо да се информират възрастните хора предварително, за да не се притеснят при появата на жандармерия.

 

Той каза, че служителите на жандармерията са добре подготвени и че се създава организация, при която жандармерията оттук нататък да не седи само в казармите, а да бъде ангажирана.

 

Йовчев коментира, че сегашното ръководство на МВР се справя по-добре от предишното, но все още не е доволен от резултатите.

 

"Аз не мисля, че в една такава ситуация трябва да има победители и победени. Нашата самооценка е, че се справяме по-добре, но не сме доволни от сегашните резултати. Имаме идея как ще се подобрят и ще работим целенасочено в тази посока", отбеляза Йовчев.

 

Йовчев коментира и критиките на президента Росен Плевнелиев, че управляващите готвят "под масата" законите за спецслужбите и се канят да му отнемат конституционни права.

 

Вътрешният министър каза, че проектозаконът за управление на системата за национална сигурност е на ниво Министерски съвет и все още не е започнала фазата на съгласувателни процедури.

 

"Не мога да коментирам твърдения от рода - "чух, че ще ми отнемат конституционни правомощия", заяви Йовчев и допълни, че Конституционният съд няма да допусне да бъдат отнети права на който и да е гражданин, камо ли на държавния глава.

 

Законите за спецслужбите бяха изготвени още миналата година, но БСП и ДПС вече обявиха, че не смятат да се съобразят с постигнатото тогава съгласие и обсъждат възможността да отнемат правото на президента да назначава със свой указ шефовете на службите. Освен това се готвят да "извадят" от президентството и Националната служба за охрана (НСО), въпреки че по-рано бе планирано към изпълнителната власт да мине само Националната разузнавателна служба (НРС).

Споделяне

Още по темата

Още от България