Вътрешният министър: България няма да търгува влизането си в Шенген с приема на бежанци

"Приложените мерки за защита на българските граници дават резултати"

Вицепремиерът Румяна Бъчварова

България няма да търгува членството си в Шенген с приема на бежанци. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Румяна Бъчварова по време на XII-та международна конференция "Сигурността в Югоизточна Европа – Новата геополитическа динамика".

Преди дни румънският премиер Виктор Понта обвърза приемането на нови бежанци в северната ни съседка с членството в Шенген. Понта разговаря по телефона с българския премиер Бойко Борисов по темата за бежанците.

В четвъртък българският премиер води телефонен разговор и със сръбския си колега. Предстои среща по темата за бежанците между тримата премиера, които неотдавна направиха група наречена "тройката от Крайова" по примера на Вишеградската четворка.

България заслужава да бъде в Шенген, защото е изпълнила всички технически изисквания, каза вицепремиерът Бъчварова по време официалното откриване на международната конференция в София.

"България има право да бъде в Шенген, защото нейните граждани са равнопоставени с гражданите на другите европейски страни. Ако ние осигуряваме и гарантираме правото на свободно придвижване на новодошлите, защо го отказваме на българските граждани, след като държавата ни изпълнява своите европейски ангажименти", попита Румяна Бъчварова.

По думите ѝ страната има юридическо основание да бъде в Шенген, защото така е записано в чл. 4 на нейния предприсъединителен договор.

"Точно заради това, ние няма да търгуваме членството ни в Шенген с приемането на бежанци. Това са два различни проблема. По отношение на Шенген, това е ангажимент на нашите европейски партньори. Въпросът за бежанците е отговорност на нашата държава и ангажиментите ни към съюза. Обвързването на едното с другото решение, означава омаловажаване на нашата позиция и по двата въпроса", заяви вицепремиерът Бъчварова.

В четвъртък в Брюксел другият вицепремиер Меглена Кунева коментира, че "част от решаването на бежанския проблем в Европа е България и Румъния да станат член на Шенгенското пространство, още повече сега, когато се обсъждат промени за охраната на външните граници на ЕС".

Мерките срещу бежанците вече давали резултат

Приложените мерки за защита на българските граници дават резултати, коментира пред журналисти по късно в парламента бежанската вълна на Балканите Румяна Бъчварова.

Мерките, които към този момент сме приложили, дават резултат, надявам се така да продължи и занапред, каза тя, като посочи, че има намаление на опитите да се премине през българските граници. По думите ѝ бежанските потоци вървят в друга посока, защото знаят, че минавайки през България нямат шансове да преминат нелегално и да стигнат бързо до дестинацията, която целят.

Бъчварова съобщи, че турските гранични полицаи са задържали група от 700 души, която от поне една седмица се е опитвала да мине нашата граница.

В отговор за проверката за насилие, извършено от полицаи от столичното Трето РУ, Бъчварова каза, че по правилник обикновено проверките в МВР са по един месец, но се надява тази да приключи по-бързо. Министърът посочи, че е разпоредила да се организират срещи със състава и да се напомнят допълнителните изисквания за поведението им на улицата по време на работа и по отношение на нарушителите.

Споделяне

Още по темата

Още от България