Вътрешният министър е сериозен: Не може до всяка дупка - полицай

снимка БГНЕС

"Няма как на всяка дупка да има полицай, но навсякъде ще дадем предписания (за запълване на дупките)", обяви вътрешният министър Валентин Радев в отговор на инициативата на премиера Бойко Борисов да маркира дупките по пътищата със стърчащи до тях държавни служители.

"Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън и докато не се поправи – стоят, алармират. И тогава ще видите как много по-бързо ще стане ремонтът", обясни Борисов на заседанието на кабинета в понеделник.

Сега обаче вътрешният министър обясни, че това не може да стане. Той бе и на заседанието на правителството, където премиерът обяви плана си за справянето с проблем, но тогава не каза нищо.

Сега, с ден закъснение, обясни, че работата на полицията е да сигнализира при проблем на пътя.

"Там, където полицията види, че има нарушена пътна обстановка и проблеми с настилката, ние ще сигнализираме", каза Радев, цитиран от Нова телевизия. Той обяви, че е разговарял с регионалния министър Николай Нанков по въпроса за дупките по пътищата.

Във вторник Валентин Радев бе на среща с кметовете на населените места в Плевенско, на която е било обсъдено искането на гражданите за осигуряване на дежурен полицай във всяко населено място. Вътрешният министър обяви, че и тази работа няма как да стане.

"Не можем да сложим дежурен навсякъде. Професионалното ръководство е направило карта. Ще има разположени мобилни екипи", каза Радев, но обеща, че всички хора "ще имат достъп до полицейска услуга по всяко време".

По закон работата на полицията не е да осигурява предплатени през данъците "услуги" на хората, а да гарантира сигурността в обществото.

По повод дискусиите за включването на частните охранители в борбата с престъпността Валентин Радев обясни, че "те само ще помагат, а полицията ще върши работата".

С приетите от управляващите промени в Закона за частната охранителна дейност бе позволено на местните власти да сключват договори за охрана на цели населени места с частни фирми. Законът бе атакуван пред Конституционния съд от президента и главния прокурор с аргумент, че това е абдикация на изпълнителната власт от конституционните ѝ задължения..

Споделяне

Още по темата

Още от България