Вътрешният министър: Гешев реже клона на прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев, а и предшественикът му на поста Сотир Цацаров, режат клона на прокуратурата. Това заяви пред БНР вътрешният министър Бойко Рашков. Според него и двамата са склонни да се подчиняват на политическата власт.

"Гешев няма да има вече възможност да смята някои от силите на МВР за подчинени му като главен прокурор", каза вътрешният министър.

Рашков е в конфликт с ръководството на прокуратурата отдавна. Като ръководител на Бюрото за контрол на СРС той многократно е обявявал, че службите нарушават закона и подслушват и следят граждани. Досега прокуратурата не е реагирала.

"ДАНС извършваше престъпления във връзка с използването и прилагането на специални разузнавателни средства. Тези престъпления бяха толерирани от главния прокурор. Как ще искам, на какво основание – да работя с такива хора? Онези, които трябва да противодействат престъпността, извършват престъпления. И това са доказани факти. Само че те останаха ненаказани благодарение на главния прокурор, който сега са го скрили в КПКОНПИ. А другият продължава тази политика", заяви Рашков.

Според него по поръка на предишното правителство в много държавни струтктури са настанени на работа бивши служители на ДАНС.

"Защо бившият министър-председател иска във всички структури в държавата да има представители точно на тази служба? Каква е целта? По такъв начин се създава един репресивен апарат, който много лесно може да се използва от правителството на Борисов. И той е използван, този апарат", заяви Рашков.

Смените на ръководители в министерството вероятно ще продължат, даде да се разбере той. Те обаче няма да засегнат всички. Рашков обясни, че е имал среща с началниците в МВР и им е казал да работят спокойно. Той обаче не скри, че е останал недоволен от някои от тях. Например от шефа на ГДБОП, когото попитал какво налага масовите кадрови размествания през последните месеци. Формалната причина за това са поправки в правилника за дейността на МВР. Тези промени съвпаднаха със смяната на властта.

"Не може директорът на Националната полиция да не знае колко досъдебни дела са на производство в неговото ведомство", каза още Рашков.

Той допълни, че е изискал пълната информация по случаите с подозрения за полицейско насилие. Именно заради сблъсъците с протестиращи миналото лято от поста си беше освободен главният секретар Ивайло Иванов. Той твърди, че насилие не е имало, а това били перфектни операции по опазване на обществения ред.

Рашков обясни, че е изискал информация, от която трябва да стане ясно дали проверките настина са размотавани умишлено.

"И се възмутих, както множество други граждани – че бият младежите, които бягат от нашата страна. По този случай обаче впоследствие се оказа, че няма никакво сериозно отношение – с бития студент (Евгени Марчев б.р.), бития журналист (Димитър Кенаров б.р.) и други. И сега, когато се промени политическата обстановка, хората започнаха да напомнят за тези случаи. Защо? Защото към онзи момент играеха пинг-понг от МВР към прокуратурата и обратно, уж извършват проверка на случаите", каза той.

Споделяне

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?