Вътрешният министър: Имахме категорични сигнали за готвена атака на парламента

Цветлин Йовчев. Сн: БГНЕС

Имахме категорични сигнали, че се подготвя атака на парламента във вторник вечерта, каза пред журналисти вътрешният министър Цветлин Йовчев след като присъства на заседанието на Националния съвет на БСП, за да даде там обяснение за действията на полицията във вторник вечерта и през нощта, когато парламентът беше обсаден от протестиращи.

"Това беше една от причините, която налагаше да предприемем евакуация на народните представители, и то през светлата част на денонощието”, каза Йовчев. Той уточни, че сигналите са получени в МВР.

Вътрешният министър не уточни за какъв тип атака е бил сигналът, но поясни, че не става въпрос за палеж.

"Започнахме малко по-бързо, но тъй като беше доста трудно да се организира с народните представители, това беше една от причините, поради която планът за евакуация с автобуса не успя. Имаше съпротива у някои народни представители, не са искали да се отзоват веднага на това да се качат в автобуса, което забави евакуацията значително”, заяви Йовчев.

"Определено имаше организация на хората, които отвън целяха да провокират напрежение и целяха да провокират насилие. Те непрекъснато получаваха информация за това какво се случва, какво се планира и имаха групи отвън, които координираха дейността на протестиращите и се опитваха да ги насочат в дадена посока”, посочи още министърът.

На въпрос откъде е идвала тази информация Йовчев каза: "В Народното събрание имаше доста хора и не бих могъл да кажа откъде”. Запитан дали би обвинил журналистите, Йовчев заяви: "Не. Ако вие бихте ги обвинили, ще ви помоля да дадете повече информация”.

Въпреки това признание, в сряда часове след като блокираните депутати напуснаха парламента журналистът от бТВ Димитър Анестев, който също прекара нощта в парламента, бе лишен от пропуск, защото подавал информация към телевизията какво става в сградата.

Йовчев обясни още, че депутатите не са били предупредени за готвената атака срещу парламента.

"Не считам, че беше удачно в този момент да всяваме допълнително напрежение и депутатите да бъдат напрегнати допълнително с информация за готвени атаки. Беше създадена съответната организация. Ние имахме кризисна ситуация, различна от това само да охраняваме сградата на Народното събрание и протеста. Беше сформиран Кризисен щаб в МВР, който аз ръководих", каза вътрешният министър.

"Имаше две нива – първото беше тактическо, на место от ръководители на СДВР; второто ниво – оперативно, беше в щаба в МВР, където се осъществяваше взаимодействие с другите организации”, обясни Йовчев.

Той каза още, че се обработват всички записи от вторник вечерта. "Надявам се съвсем скоро да бъдат установени провокаторите и да им бъдат повдигнати обвинения. Видно е, че имаше хора, които целенасочено работиха в посока да набавят средства, с които да атакуват, да препречат свободното придвижване на депутатите и да ги атакуват тях и парламента”, каза вътрешният министър.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?