Вътрешният министър на Словакия подаде оставка, вместо да уволни шефа на полицията

Томаш Друкер

Словашкият вътрешен министър Томаш Друкер каза, че подава оставка след само три седмици на поста заради масовите протести с искания да уволни шефа на полицията, предаде Ройтерс в понеделник.

В цялата страна продължават протестите, започнали след убийството през февруари на младия разследващ журналист Ян Куциак, който се фокусираше върху корупцията в политическите и бизнес средите.

Демонстрациите - най-мощните в Словакия от десетилетия, вече доведоха до оставката на дългогодишния премиер Роберт Фицо и на бившия вътрешен министър и негов приближен Роберт Калиняк.

Сега протестиращите настояват и за уволнението на шефа на полицията Тибор Гашпар, но Друкер каза, че не вижда основание за това.

"Реших да напусна, защото не мога да успокоя ситуацията, а поляризацията (в обществото) се запазва. Не мисля, че премахването на Гашпар ще я успокои", каза Друкер пред репортери в Братислава.

Според протестиращите отстраняването на Гашпар ще бъде гаранция, че убийството на Куцияк ще бъде разследвано щателно. Някои от репортажите на Куцияк разнищваха сделките между правителството и най-голямата частна словашка охранителна фирма, чийто собственик е свързан с Гашпар. Шефът на полицията отрича да е вършил нещо нередно.

Президентът Андрей Киска - отдавнашен политически противник на бившия премиер Фицо, каза, че при назначаването на новия кабинет миналия месец се е договорил с Друкер за необходимостта от смяна в ръководството на полицията.

Споделяне

Още от Европа