Вътрешният министър нападна челно шефа на съдийския съюз

Съдия Тодорова: Той нарушава принципите на правовата държава и поставя съдиите в риск

Вътрешният министър нападна челно шефа на съдийския съюз

Вътрешният министър Цветан Цветанов се забърка в нов скандал с магистрати, след като нападна директно председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова за създаване на "благоприятна среда за организираната престъпност". От своя страна магистратът обвини вицепремиера за създаване на "полицейска държава".

Това не е първата остра нападка на Цветанов към Съюза на съдиите, който си "позволява" да критикува стила, методите и ефективността в работата на вътрешното министерство.

Поредният скандал започна с изявление на Цветанов пред вестник "24 часа", в което той даде пример за забавени с близо 2 години и половина мотиви по делото срещу Васил Маникатов, осъден за наркотрафик. Съдебният състав е бил председателстван от съдия Тодорова.

От своя страна тя излезе с позиция, в която представя пълна справка за издадената присъда, като казва също, че Маникатов и в момента трябва да е в затвора, ако не е пуснат за добро поведение. По думите ѝ забавените мотиви по никакъв начин не забавят изтърпяването на наказанието. Маникатов е осъден на първа инстанция затова, че по телефона е давал съвети на същинския извършител на трафика Петър Стоичков как да пренесе през границата 990 грама хероин. За съучастието са му присъдени 8 години затвор и 60 000 лева глоба.  

Цветанов обаче определя в интервю за "24 часа" осъдения Маникатов като "емблематична фигура за наркотрафика в страните от Европа".

"Точно този съдия (Мирослава Тодорова – бел. ред.), който трябва да олицетворява морала и да е за пример поради поста, който заема, допуска професионална небрежност и нехайство в професионален план. Започваме да си задаваме въпроса дали това не е в услуга на организираната престъпност. Това внушава липсата на справедливост, която обществото очаква", заявява Цветанов, чиято семейна приятелка Владимира Янева още е шеф на Софийския градски съд, въпреки участието ѝ в скандала "Софийски имоти".

В интервюто вътрешният министър изказва и своята лична "благодарност" към "тези съдии и прокурори, които ежедневно разговарят с мен и са носители на промяната".

"В правовата държава съдиите не си говорят ежедневно с министъра на вътрешните работи. Ако го правят, тази промяна не води до върховенство на закона, а до полицейска държава", се отговаря обаче съдия Мирослава Тодорова.

"С поведението си Тодорова и хора като нея биха могли да създадат благоприятна среда в полза на организираната престъпност. В този смисъл можем да предполагаме схемите за функционирането на така наречения Октопод в съдебната система. Подобни неща деморализират съда и хвърлят тъмно петно върху него", обяснява Цветанов.

МВР да разследва

В отговор на нападката Мирослава Тодорова призовава вътрешния министър да я разследва, ако има данни срещу нея. Тя допълва, че по време на цялото дело Маникатов е бил без мярка за неотклонение, защото е бил в затвора с 9-годишна присъда.

"Смятам, че г-н Цветанов недопустимо уронва авторитета на правосъдието, като игнорира факта, че аз съм наказателен съдия и гледам дела за престъпления, включително такива за организирана престъпност. Тази дейност не е безобидна. Освен че нарушава принципите на правовата държава, министърът на вътрешните работи поставя съдията в риск. МВР дължи да осигури защита на съда, а не да го противопоставя на подсъдимите, защото това е обществено неприемливо", казва в позицията си съдия Тодорова.

Тя припомня, че Цветанов е министър на вътрешните работи и като такъв "не е безпомощен", защото разполага с най-големия властови ресурс за разследване.

"Ако смята, че "обслужвам” организираната престъпност, то той трябва веднага да сезира прокуратурата. Обслужването на организираната престъпност не е морален въпрос, както твърди министърът в интервюто, а е част от организираната престъпност. С други думи, ако г-н Цветанов искрено вярва, че "обслужвам" подсъдимите (които съм осъдила на по 8 г. лишаване от свобода при строг режим), трябва да инициира бързо и най-вече тайно разследване срещу мен. Има законно предвидена следствена тайна на разследването, за да бъдат успешно събрани доказателствата", заявява магистратът.

"Серията изявления в медиите на г-н Цветанов обаче внушават друго. Доколкото се отклоняват от принципите на криминалистиката и наказателния процес, те служат единствено да се смачка правото ми да изразявам становище за съдебната реформа. Внушава се, че съдиите не бива да възразяват, когато министърът на вътрешните работи се произнася по висящи дела или изразява становище, че едни съдебни актове му харесват, а други – не", казва още в позицията си съдията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?