На 16-ден след взривовете на Петолъчката в монолог пред парламента

Вътрешният министър не видя отговорността на държавата и хвърли вината на частната фирма

Вътрешният министър не видя отговорността на държавата и хвърли вината на частната фирма

На 16-ден след взривовете край Петолъчката, при които загинаха трима души, вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов бе изслушан в парламента за инцидента. Управляващите обаче не позволиха към него да бъдат отправени въпроси и изказването му мина под формата на монолог, в който Цветанов не отчете никаква вина на държавата за поредните взривове и обясни, че разследването работи по две основни тези - нарушение на трудова дисциплина и утилизиране (обработване) на боеприпаси, които обаче е трябвало да бъдат унищожени.

 

След взривовете Цветанов и военният министър Аню Ангелов се заеха в един глас да свалят отговорността на ведомствата си за взривовете, въпреки че по закон МВР контролира складовете, а фирмата е сред редовните контрагенти на МО и по време на експлозиите е работила именно по поръчка на военното министерство за утилизация на ненужни армейски боеприпаси. И двамата твърдят, че вината за взривовете е на собственика на складовете - частната фирма "Берета трейдинг".

 

Цветанов не допусна да има някакви пропуски в контрола на складовете. Той съобщи, че само от началото на годината складовете са били проверени пет пъти, без да са открити сериозни пропуски в работата им. Вътрешният министър наблегна, че дава обяснения пред парламента от уважение към институцията, но не обърна внимание на конкретните критики към вътрешното министерство за занижен контрол.

 

Въпреки че разследващите вече четири години не са показали конкретни резултати за експлозиите край Челопечене, от думите на Цветанов стана ясно, че прокуратурата и полицията вече имат изготвени версии и подготвят обвинения.

 

"Според разследващите има неспазване на правилата и разпоредбите на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Възможна е и евентуална подмяна на предмета на договора и допускане на утилизация на компоненти и части от зенитни, управляеми ракети, които подлежат на унищожение с цел последваща реализация на пазара за специална продукция. Съвсем скоро ще разберете за лицата, на които ще се търси наказателна отговорност", каза Цветанов.

 

Тези версии по-рано бяха обявени и от военния министър Аню Ангелов, който допусна, че фирмата не е взривявала боеприпасите, както е трябвало по договор, а ги е обработвала, за да вади от тях взривното вещество и да го продава. Oт "Берета трейдинг" отхвърлиха обвиненията на Аню Ангелов.

 

Вътрешният министър съобщи още, че каквито и нарушения да са извършени от работниците на дружеството, те не биха могли да се случат без знанието на ръководството на фирмата.

 

"Съгласно закона технологичните норми за производство и или утилизация се изготвят от производителя и се утвърждават от управителя на фирмата", обясни Цветанов.

 

Той допълни, че след взривовете веднага е заработил планът за действие при извънредни ситуации, бил е създаден кризисен щаб, населението - информирано, а хората в района - евакуирани.

 

"Полагаме максимални усилия подобни инциденти да не се случват", каза още Цветанов, изчерпвайки обясненията по случая.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?