Вътрешният министър обеща ГДБОП да не прави пиар акции

Полицаите останали без коледни бонуси

Вътрешният министър обеща ГДБОП да не прави пиар акции

Службата за борба с организираната престъпност (ГДБОП), когато стане част от МВР, няма да прави пиар акции, а ще спазва "само и единствено" буквата на закона. Това обеща вътрешният министър Веселин Вучков пред БНР.

Според него промяната в размера на възнагражденията в МВР не може да бъде аргумент срещу реформите във ведомството. Вътрешният министър смята, че на времето основната идея да се премести ГДБОП в ДАНС е била да се смачкат редица дела. Сега няма да стане същото с връщането на ГДБОП в МВР, обещава Вучков.

"400 досъдебни производства не мисля, че са проблем да се прехвърлят от един разследващ орган в друг", каза вътрешният министър. Според него промените в Закона за МВР трябва да станат до средата на февруари.

Вътрешният министър е склонен на отстъпка за това дали министърът да може служебно да пенсионира полицаи и пожарникари. В момента това се предвижда в закона. "Склонен съм на отстъпка – няма нужда министърът насилствено да пенсионира", каза Вучков.

Вучков заяви още, че през първата половина на 2014 г. близо 1200 служители на системата са пенсионирани насилствено от министъра и органа по назначение. След това предишното правителство е променило закона.

"Ще има нова процедура как да се назначава висшата професионална фигура в МВР и председателя на ДАНС. Нямаме решение за това кой да бъде предложен за главен секретар", обясни Веселин Вучков.

Не е имало коледни бонуси за служителите в МВР, каза вътрешният министър.

За Петко Сертов министърът посочи, че няма данни за насилствени посегателства. "Нищо не сме скрили“, увери той. Целта на МВР е да се реконструира какво е правил той в деня, когато изчезна, обясни министърът. По думите му, прокурорите са установили, че действията на МВР са правилни.

По случая с инцидента с кандидата за шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов е назначена експертиза, която може да даде отговори на някои въпроси, каза вътрешният министър.

"На следващото заседание на Министерския съвет ще бъде предложена цялостна концепция за утилизацията на беприпасите", каза Веселин Вучков.

Споделяне

Още по темата

Още от България