За да покаже еднакъв аршин

Вътрешният министър очаква ВСС "да отреже главата" и на Петя Крънчева

Вътрешният министър очаква ВСС "да отреже главата" и на Петя Крънчева

Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да накаже зам.-председателя на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева заради частичното прекратяване на делото "ЦКБ" срещу двамата основни подсъдими Павел Тренев и Димитър Димитров-Шашмата.

Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов пред бТВ в петък, който за пореден път демонстрира прекия си ангажимент да следи и дисциплинира съдебната система.

Преди ден по искане на прокуратурата отпаднаха обвиненията на Тренев и Димитров за измама на Майкъл Чорни за изчезналите през 1995 г. $6 милиона, тъй като абсолютната им давност се оказа изтекла още през 2010 г. Делото виси на първа инстанция вече 8 години, след като бе внесено в СГС още през 2004 г.

"Винаги съм казвал, че всяка една контролна институция трябва да работи с еднакъв аршин. Това, че съм си позволявал да давам конкретни случаи, Вие видяхте, че на база тези случаи имаме санкция, коята смятам, че е съвсем справедлива", коментира МВР шефът, помолен да направи паралел между случаите на Крънчева и уволнената за три забавени дела шефка на съдийския съюз Мирослава Тодорова.

Попитан директно дали при това положение очаква сега ВСС "да отреже главата" и на зам.-председателя на СГС, предложена за този пост лично от близката приятелка на Цветанов и шефка на съда Владимира Янева, министърът заяви: "Разбира се! Към всички представители на съдебната система трябва да има еднакъв аршин, както ние го правим в нашите контролни органи, които имаме в МВР".

Развоят по делото "ЦКБ" съвсем не е първият сигнал за мудната работа на Крънчева, която е известна сред съдебните репортери, като съдията от СГС, който никога не идва по-рано от час след обявеното от самата нея начало на заседанията по делата ѝ.

През май 2011 г. Софийският апелативен съд прекрати производството срещу бившия депутат от ДПС и екскмет на Велинград Фидел Беев за данъчни престъпления, тъй като зам.-шефката на СГС забави мотивите си по оправдателната присъда на Беев на първа инстанция с 8 месеца.

През същата година Крънчева оправда бившия земеделски министър Венцислав Върбанов по делото за безстопанственост. Тогава тя привлече вниманието на медиите в дълга политическа реч в защита на Върбанов. След това съдебният инспекторат започна проверка по делото.

Градският прокурор Николай Кокинов пък пусна сигнал в инспектората към ВСС за делото срещу шефа на "Озеленяване" Любомир Ников, което се гледа от Крънчева и бе прекратено заради изтичането на давностните срокове.

Зам.-председателката на СГС е един от съдиите с най-много висящи дела през последните три години, въпреки че е една от най-слабо натоварените. Статистическите данни на практика показва, че тя гледа дела, които просто не приключват.

През 2009, 2010 и 2011 г. Крънчева си оспорва челното място по най-голям брой несвършени дела в СГС с Мариян Марков, като през първите две години има по 77 такива казуса, а за м. г. са паднали на 56. В същото време през трите години са ѝ били разпределени общо 345 дела. За сравнение, уволнената от ВСС Мирослава Тодорова има 50 незавършени дела през 2009 г., 49 през 2010 и 41 през м. г., като за целия период е поела над два пъти повече производства - общо 734.

Споделяне

Още по темата

Още от България