Вътрешният министър осъден за бездействие по служба

Върховният административен съд (ВАС) осъди вътрешния министър за бездействие по служба, защото през последните две години не е издал задължителната по наредба заповед за осигуряване на храна и напитки за полицаите и пожарникарите, които работят при опасни за здравето условия, т.нар. "предпазна храна".

Цветанов има срок от 2 месеца да издаде въпросната заповед. Решението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

Делото е заведено по жалба заместник-председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР Добромир Добрев и неговия колега от МВР Владимира Алексиев. И двамата са полицаи в София.

Представителите на вътрешния министър по делото успяват да представят доказателства, че е издадена заповед за осигуряване на "предпазната храна" само до 2010 година. За 2011 година са представени сключени договори за доставка на храни и напитки, но без заповед, а за 2012 година сочат, че има работна група по издаването на заповедта.

"Представените доказателства за назначаване на работна група и изготвеното от нея предложение за законодателна промяна на нормативната уредба не освобождават административния орган (вътрешния министър) от законовото му задължение да издаде такава заповед", се казва в решението на ВАС.

Съдът напомня, че Законът за МВР задължава раздаването на безплатна храна за служителите, които работят при опасни условия, както и безплатни "ободряващи напитки" за тези, които работят на смени.

Споделяне

Още от България