Вътрешният министър отрече, че в колата на Доктора бил намерен тефтер с имена на политици

Твърденията на бившия главен секретар на МВР Цвятко Цветков за намерени тефтерчета в куфарчето на Иван Тодоров са измислици. Това заяви в петък в Чепеларе министърът на вътрешните работи Георги Петканов.

В четвъртък пред Би Ти Ви Цвятко Цветков заяви, че според достоверна информация във взривената през април миналата година кола на бизнесмена Иван Тодоров - Доктора, било намерено тефтерче с "много известни имена" и цифри срещу тях. За това тефтерче досега не се е говорело, нито пък и за факта, че от него били откъснати страници.

Цветков каза това в подкрепа на твърдението, че скандалният бизнесмен, набеждаван за крупен контрабандист, се ползва с високи протекции.

След неуспешния атентат срещу Доктора главният секретар на МВР Бойко Борисов обяви, че в колата са намерени фотографии на действащи политици, снимани заедно с Доктора. Така избухна т. нар. яхтен скандал.

На снимките фигурираха министърът на финансите Милен Велчев, бившият транспортен министър Пламен Петров и депутатът от Новото време Мирослав Севлиевски. Те бяха снимани на яхтата на Доктора в Монако.

Петканов повтори още веднъж, че уволненият зам.-шеф на НСБОП полк. Венелин Великов е направил недопустима грешка, като е издал справката за чисто минало на адвокатите на Доктора. Според мнението на вътрешния министър е очевидно, че в случая се е целяло да се оневини Иван Тодоров.

Първо е недопустимо това, каза министърът, че Великов е приел на ръка писмото с искането НСБОП да издаде бележка, в която да пише има или няма в службата доказателства за престъпна дейност, извършвана от Доктора.

Не може адвокат да носи на ръка писма, да ги дава на определен човек от министерството и да взема отговора отново на ръка, коментира още Петканов.

Той предположи, че искането е било подготвено от адвоката и подписано от съдия, но не по установения ред и без съответните реквизити. В писмото е имало четири въпроса, два от които нормални, а третият и четвъртият са въпроси, които, според Петканов, "те не могат да задават".

Въпросите се отнасяли за Иван Тодоров, за престъпните му връзки и т.н., а това не засягало делото, по което той е подсъдим, смята МВР-шефът. Доктора бе осъден на 5 години за отвличане и рекет на Милослав Кръстев от Свиленград.

Според Петканов очевидно в случая се е целяло нещо друго, а именно - да бъде оневинен Иван Тодоров.

На тези въпроси можело да се дадат отговори, само ако се отнасяли към делото и то бъде засекретено, защото исканата информация е класифицирана, каза още Петканов.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: