Вътрешният министър отрече у нас да има арести заради италианската мафия

Българка е задържана в Италия. МВР не знае нищо повече, защото разследването е в ход.

Вътрешният министър отрече у нас да има арести заради италианската мафия

В България няма извършени арести във връзка с мащабната операция на италианските карабинери срещу калабрийската мафия Ндрангета, съобщи вътрешният министър Малден Младен Маринов. По-рано италианският вестник "Кориере дела Сера" написа, че при операция са задържани 334-ма мафиоти, а арести са извършени и в три европейски държави - България, Германия и Швейцария. Българска гражданка обаче е задържана в Италия.

"До този момент на територията на България няма извършени арести по искане на италианските служби", заяви Маринов. Той обясни, че с Италия се поддържа постоянен контакт не само за този случай, но досега съдействие не е търсено.

Информацията за арестуваната в Италия българка е получена късно в четвъртък, твърдят от МВР. От силовото ведомство твърдят, че нямат повече информация, защото разследването е в ход.

Според "Кориере дела Сера" операцията е започнала рано сутринта в четвъртък в 12 италиански региона. Целта са били политици, счетоводители, адвокати, предприемачи и т.н, свързани с Ндрангета.

Запорирани са активи за над 15 милиона евро.

Сред задържаните са бившият депутат от партията на Силвио Берлускони "Форца Италия" Джанкарло Пители, кметът на Вибо Пицо Джанлука Калипо, шефът на общинската полиция на Вибо Валентиа Филипо Неши, представител на съда на Вибо Валентиа и известният бизнесмен Марио Артуса.

"Това е най-голямото разследване след мегапроцеса в Палермо. Всички заподозрени са общо 416 души. В мащабната операция срещу калабрийската мафия участваха над 2500 души от спецчастите на карабинерите, но също и на екипи парашутисти, мобилни отряди, екипи с кучета", каза окръжният прокурор на Катандзаро Никола Гратери пред журналисти.

При разследването е изплувало на бял свят преплитането на интереси между клановете и представители на политиката и бизнеса.

Следователите са документирали срещи и съвещания между босове и членове на Ндрангета.

Обвиненията варират от връзки с мафията до убийства, изнудвания, рекет, лихварство, фиктивно притежаване на собственост, пране на пари и др.

Престъпната история на обвиняемите е описана от властите върху 13 500 страници.

Над 5 милиона листа хартия, принтирани на различни места от тези на арестите по съображения за сигурност, са били транспортирани с бронирани камиони, за да бъдат връчени на обвиняемите.

Няма информация колко и кои са задържаните при акцията в България.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?