Вътрешният министър пак предупреди да не му вземат НСС

Техническото изваждане на спецслужби от МВР е грешка, а освен това невъзможно, заяви министърът на вътрешните работи Румен Петков в понеделник в предаването “Денят започва” на БНТ. Така той коментира намеренията на премиера за създаване на Национална агенция по сигурност, проектът за която ще очаква скоро да влезе в парламента и да бъде разгледан приоритетно.

Като каза, че агенцията би била полезна от “гледна точка на синтеза, на концентрацията на информация”, министърът повтори, че извеждането на отделни служби от министерства,  “за да се създаде ново ядро”, за него е “несериозно”.

Законът за агенцията се разработва от експерти на премиера Сергей Станишев, който наскоро заяви, че в новата структура няма да влязат двете външни разузнавания – цивилното и военното. Към агенцията би трябвало да преминат Национална служба “Сигурност”, която е към МВР, финансовото разузнаване и вътрешното военно разузнаване. Агенцията ще е на подчинение на МС.

Румен Петков обясни, че новият орган трябва да е “информационно аналитично звено, което има и определени разпоредителски функции” с правомощия в борбата с престъпността и организираната престъпност.

“Механичното изваждане на звена, в това число и военното контраразузнаване, според мен няма да ни доведе до нищо добро”, коментира вътрешният министър. Той уточни, че МВР е изложило аргументите си пред премиерския съветник Петко Сертов, който се занимава със законопроекта. С него поддържали контакт “по няколко пъти дневно”.

Според социалисти създаването на агенцията е начин да се ограничи властта на Румен Петков, който е близък на президента Първанов и има доста силни позиции в БСП, поради което Станишев не може да го извади от правителството. Петков, както и вътрешнопартийният му опонент Румен Овчаров, се разделиха с постовете си като заместник-председатели на БСП, след като бе решено партийният лидер да няма заместници.

И двамата обаче останаха членове на Изпълнителното бюро на БСП, макар и редови. В това му качество на Петков бе възложено да оглави работната група, която да определи коалиционната формула за явяване на местните избори. Пред БНТ той коментира, за него “тези избори са изборите”, тъй като ще “определят управлението на един огромен финансов ресурс” и социалистите трябва да ги спечелят.

По повод твърденията, че лидерът на БСП в София Румен Овчаров може да се кандидатира за столичен кмет, Петков коментира, че “кандидатурата на Румен носи много заряд”.

“Румен е много силен характер, той е остър човек, силен характер. И трябва да си работил с него, за да можеш да го оцениш”, каза Петков по адрес на Овчаров.

Според депутати от БСП кандидатирането на Овчаров в София би било спускането му по пързалката, защото почти сигурно ще загуби срещу настоящия кмет Бойко Борисов. Което би било аргумент за допълнителното му дискредитиране в БСП, след като стана първият министър от кабинета, принуден да подаде оставка в следствие на корупционен скандал. Според привърженици на Овчаров сценарият за компрометирането му е дело на Румен Петков и Георги Първанов.

Споделяне

Още от България