Вътрешният министър: Парите за битова престъпност не са от партиен егоизъм

Румяна Бъчварова, сн. БГНЕС

Гласуваните от правителството на едно от последните заседания от мандата му 7 млн. лв. за борбата с битовата престъпност не са от партиен егоизъм.Това заяви пред бТВ в неделя министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

Парите се отпускат за създаването на допълнителни полицейски патрули в малките населени места.

„Операцията започва сега, защото това е първият момент, в който можем да го направим. Така даваме възможност на някой друг да продължи да работи без да търси пари, без да се опитва да създава друга организация. Няма никакъв партиен егоизъм”, обясни Бъчварова.

По думите ѝ правителството се е сблъскало с немалко проблеми в изготвянето на план за борба с битовата престъпност. „Оказа се, че не можем да подберем повече от 1500 души, които да минат през обучение и да бъдат включени в този процес”, каза тя.

И добави, че над 60% от битовите престъпници са рецидивисти, които или не са в затвора, или току що са излезли. Случаите на регионално ниво могат да бъдат преодолени със съвместни усилия на властите, каза Бъчварова.

Като приоритетни области в програмата са определени Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен и София-област.

Също в неделя пред Нова телевиция началникът на полицията главен Ккмисар Христо Терзийски каза, че т.н. сътрудници по охрана, за каквито ще бъдат наети бивши полицаи и военни, ще се разделят на две групи. Едната ще помага при охрана на границата, като те ще се назначават от "Гранична полиция", а останалите ще се борят с битовата престъпност.

Сътрудниците по охрана ще имат ограничени правомощия, като няма да имат право да извършват арести. Те щели да поемат голяма част от административна работа на полицаите, като връчване на призовки, завеждане на сигнали и т.н. Така редовите полицаи щели да бъдат освободени от несвойствени действия.

„Това, което се опитахме да направим предварително, следейки прогнозите, беше да създадем такава организация, че да направим по-оптимални усилията на отделните власти”, каза Румяна Бъчварова, обяснявайки действията на правителството преди и по време на кризата със снега и ниските температури.

По думите ѝ представителите на всички ведомства са свършили своята работа.

„След сложните отношения в Реформаторския блок очевидно ще има нови десни алтернативи”, каза Румяна Бъчварова по повод новосъздадената партия на бившия правосъден министър Христо Иванов.

„ГЕРБ работи с десни партии и това, което е важно за нас, е да има партньори, които да бъдат достатъчно надеждни и да не се случва да бъдем залог на техните вътрешни проблеми”, каза Бъчварова.

В речта си по време на учредителното събрание на “Да, България“ Христо Иванов заяви, че преминаването на мигранти през границата ни с Турция се дължи на корупция в редиците на МВР. „Категорично не съм съгласна с това, една такава констатация е подценяване на усилията на всички, които са там”, каза Бъчварова.

„Установили сме някои от случаите на корупция и при всеки един служителите са отстранявани и има дисциплинарни производства срещу тях. Имаме цели екипи, които са били наказвани и отстранени. Толкова активна работа по вътрешната корупция в МВР мисля, че не е имало”, каза Бъчварова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?