Вътрешният министър “порица” шефа на жандармерията

Вътрешният министър “порица” шефа на жандармерията

Директорът на Главна дирекция “Жандармерия” в МВР Живко Живков е наказан с порицание за срок от една година, съобщи в петък по време на парламентарния контрол вътрешният министър Румен Петков.

Това стана ден след като Петков върна на работа главния комисар, срещу когото военна прокуратура отказа да образува наказателно производство по сигнали, подадени от бивши колеги на Живков. Нуждата от налагане на дисциплинарното наказание бе мотивирана от вътрешния министър именно с този отказ.

“Следваше да се предприемат други действия”, лаконично обяви Петков.

Вътрешният министър отстрани Живков миналата седмица във връзка със сигнали от някогашни служители на жандармерията за шуробаджанашки назначения и нерегламентирана охрана на Пловдивския панаир. Инспекторатът на МВР събра около 500 страници по случая, които бяха  предадени на военна прокуратура, но се оказа, че няма данни за извършени престъпления.

В същото време независимият депутат Владимир Кузов обяви, че 17 служители в жандармерията са се регистрирали като еднолични търговци, което е забранено от закона. Освен това нееднократно те са декларирали неверни данни в своите декларации и все още са на работа.

По думите му съществуват нарушения от ръководството на службата за охрана на обекти и предоставяне на специализирана техника на службата за заснемането на филми.

Кузов заяви още, че след като жандармеристи са изсекли 5820 стръка канабис, след това са го съхранявали в столовата на службата.

“Над 10 служители вече са уволнени за това, че участват във фирми”, каза още Румен Петков.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?